eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orvosok okozzák a HIV-fertőzések egy részét

Ötből egy afrikait az orvosi személyzet fertőz meg HIV-vírussal piszkos tűk és fertőzött felszerelések használatával - derült ki egy kutatásból.

A brit Royal Society of Medicine kutatócsapata nem kevesebbet állít, minthogy Afrikában az AIDS megbetegedéseket okozó HIV-vírust a hanyag orvosi gyakorlat is terjeszti, aláásva ezzel a fertőzés terjedésének megállítására tett nemzetközi erőfeszítéseket.

A brit kutatók szerint a kormányok is felelősek a kialakult helyzetért, mert nem vesznek tudomást az afrikai egészségügyi állapotokról. "A kormányok és a nemzetközi egészségügyi szervezetek szándékosan figyelmen kívül hagyják a bizonyítékokat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy sok afrikai veszélyben van, mivel tűvel történő beavatkozásoknál az orvosi személyzet gyakran nem megfelelő eszközt használ" - hangsúlyozta az International Journal of STD and HIV című folyóirat epidemiológus szerkesztője.

John Potterat hozzátette: bár elfogadja, hogy a HIV főként szexuális úton terjed, azt is figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi dolgozok is bűnrészességet vállalnak a szenvedések elnyújtásában.

A szakértő 11 kollégájával együtt kedden, az AIDS világnapján publikálja kutatásait. Az egyikben például azt firtatják, hogy egy délkelet-nigériai kórházban a HIV-betegek többségénél többször fordult elő vérvétel, beoltás vagy vérátömlesztés. A páciensek felélnél, akik tetanuszoltást kaptak, újrahasználták a tűt - állítják a kutatók.

A szakértők szerint Afrikában az orvoshoz kerülőknél a meghűlés, a fáradság, a mandulagyulladás és egyéb apróbb megbetegedések tüneteit nem szájon át bevehető gyógyszerekkel, hanem vakcinával enyhítik, ezzel is növelve a HIV-vírus terjedésének kockázatát, mivel a fecskendők legalább fele nem biztonságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×