INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nézze meg a férfit, akin először hajtottak végre plasztikai műtétet

Infostart / InfoRádió
Az első szépészeti beavatkozást egy első világháborús katonán hajtották végre. Az eljárásról a beavatkozás előtt és után készült fényképek tanúskodnak.

Walter Yeo az arcán találta el egy lövedék, ennek következtében az alsó és a felső szemhéja is súlyosan megsérült.

A Brit Királyi Haditengerészet katonája a HMS Warspite nevű csatahajón szolgált 1916-ban, amely a Queen Elizabeth-osztály tagja volt. Ez egyike volt annak az öt hadihajónak, amely akkoriban a világ legerősebb tüzérségével büszkélkedhetett. Ha hajók a megszokottnál gyorsabban haladtak és védelmük, páncélzatuk is jobb volt.

A hajó 1916. május 31-én a jütlandi csatában több találatot is kapott. A férfi is ekkor szolgált a hajón, sebesülését ekkor szerezte, de nem az ellenség okozta a sebesülését, hanem saját hadihajójának mellette eldördülő ágyúja. Az I. világháborúban ez gyakori volt, az ágyúk mellett szolgálók közül többen veszítették el fülüket vagy orrukat.

Walter Yeot 1917-ben Sir Harold Gillies kezelte, akit a plasztikai műtétek atyjaként tartanak számon. Csapatával együtt mintegy ötezer emberen végeztek el nagyjából 11 ezer beavatkozást.

Az orvos a férfi egy másik testrészéről vett ép bőrt, ezt építette be a sérült arcrészre.

Az 1890-ben született férfi a rendelkezésre álló szűkös adatok szerint utoljára 1938-ban vett részt kórházi kezelésen, a Royal Naval Hospitalban, Plymouthban.

Ha látni akarja a férfiról készült képeket, kattintson ide.

A címlapról ajánljuk