INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A legegyszerűbb megoldások a leghatékonyabbak az influenza ellen

InfoRádió / MTI
A legegyszerűbb és a leginkább költségkímélő higiéniai eljárások, így a kézmosás, a maszkok használata és a fertőzött páciensek elkülönítése bizonyulnak a leghatékonyabb módszereknek az influenza és az egyéb légúti megbetegedések terjedésével szemben - derült ki újólag egy frissen közzétett tanulmányból.

A Rómában működő Cochrane Collaboration nevű nemzetközi nonprofit szervezet akut légúti fertőzésekkel foglalkozó csoportjának professzora, Tom Jefferson által vezetett kutatás során a szakértők egy összefogó áttekintést készítettek mintegy 59 olyan tanulmány eredményeinek felhasználásával, melyek a légúti betegségeket okozó mikrobák terjedésének megakadályozásával foglalkoztak.

A British Medical Journal című szakfolyóirat internetes oldalán (www.bmj.com) megjelent tanulmány olyan betegségeket vesz górcső alá, mint a közönséges téli meghűlés, az atípusos tüdőgyulladás (SARS) valamint az influenza, ám nem tér ki az új, H1N1 vírusra.

Az egyes tanulmányok mind azt vizsgálták, hogy hányan fertőződtek meg akkor, mikor már érvénybe voltak az egyes megelőző intézkedések, majd ezeket az adatokat vetették össze, a "védekezés nélküli" időszakokban tapasztalt megbetegedések számával. A publikációk nem ölelték fel a különböző védőoltásokat és vírusölő gyógyszereket.

Kórházi körülmények között a rendszeres, vagyis a napi tízszeri kézmosás, valamint a maszk, a kesztyű és a sebészköpeny együttes használata biztosítja a legnagyobb védelmet, de ezek külön-külön való viselése is hatékony.

Az egyszerű higiéniai intézkedések betartásával, különösen a kisgyermek esetében, pedig az otthonokban is útját lehet állni a fertőzés terjedésének. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy "a fiatalabb gyerekek kevesebb figyelmet fordítanak a higiéniára, és mivel sokkal tovább él bennük a fertőzés, illetve sokkal többet érintkeznek másokkal, így egyfajta hordozóként viselkednek a háztartásban".

A korábbi írások közül csupán kettő érvel a valószínűleg fertőzött személyek elkülönítése mellett. Ugyanakkor a mostani összegzés kitér arra is, hogy a népszerű "N95" sebészi maszk, szinte semmivel sem jobb az egyszerű "társainál", mivel jóval kényelmetlenebb, drágább és még bőr irritációt is okozhat.

"A különböző vakcinák elsősorban az olyan személyek esetében a leghatékonyabbak, akiknek a legkevésbé van rá szükségük, ezek pedig az egészséges felnőttek. A vírusölők károsak is lehetnek és a hatékonyságuk nagyban függ a bennük lévő hatóanyagoktól. A fizikai megelőzés azonban hatékony, biztonságos, rugalmas, univerzálisan alkalmazható és viszonylag olcsó is" - világít rá a tanulmány.

A címlapról ajánljuk