INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem oszlatható fel a Szcientológia Egyház helyi ága

InfoRádió / MTI
Egy francia törvénymódosítás értelmében Franciaországban nem oszlatható fel a Szcientológia Egyház akkor sem, ha csalásban bűnösnek találtatik - derült ki a szervezet franciaországi ága ellen indított per során.

Az ügyész a franciaországi ág feloszlatását kérte a bírótól. A franciaországi szervezet ellen egykori tagjainak feljelentésére csalás címén emeltek vádat.

A majdani ítélettől függetlenül, a per májusi kezdete előtt elfogadott törvényi reform értelmében nem lehet csaló szervezetet feloszlatással büntetni.

Erre a franciaországi szektás elhajlások ellen küzdő tárcaközi testület hívta fel a figyelmet. A testület közleménye szerint "megdöbbenéssel értesültek arról, hogy jogegyszerűsítés keretében megszüntették a csalással vádolt jogi személyek feloszlatását, mint büntetést". "A törvénynek mindig rendelkeznie kell ezzel a lehetőséggel olyan szektás jellegű szervezetekkel szemben, amelyek valós veszélyt jelentenek a közrendre és közegészségre" - olvasható a közleményben.

A franciaországi perben várhatóan október végén hirdetnek ítéletet.

A Szcientológia Egyház franciaországi szervezete ellen május 25-én Párizsban kezdődött per bűnszövetkezetben elkövetett csalás, illetve gyógyszertár illegális működtetésének vádjával.

Jean-Christophe Hullin, az ügyben eljáró párizsi vizsgálóbíró bírálta a Szcientológia Egyház bizonyos eljárásait, amelyekkel a szervezet magas pénzösszegeket csikar ki tagjaitól. A Szcientológia Egyház franciaországi szervezetének ügyvédje elvetette a csoport esetében emlegetett bűnszövetkezet vádját, ám azt elismerte, hogy egyedi jogsértések előfordulhatnak.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. Jelenleg a világ 159 országában működő egyháznak több millió tagja van.

A címlapról ajánljuk