eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem oszlatható fel a Szcientológia Egyház helyi ága

Egy francia törvénymódosítás értelmében Franciaországban nem oszlatható fel a Szcientológia Egyház akkor sem, ha csalásban bűnösnek találtatik - derült ki a szervezet franciaországi ága ellen indított per során.

Az ügyész a franciaországi ág feloszlatását kérte a bírótól. A franciaországi szervezet ellen egykori tagjainak feljelentésére csalás címén emeltek vádat.

A majdani ítélettől függetlenül, a per májusi kezdete előtt elfogadott törvényi reform értelmében nem lehet csaló szervezetet feloszlatással büntetni.

Erre a franciaországi szektás elhajlások ellen küzdő tárcaközi testület hívta fel a figyelmet. A testület közleménye szerint "megdöbbenéssel értesültek arról, hogy jogegyszerűsítés keretében megszüntették a csalással vádolt jogi személyek feloszlatását, mint büntetést". "A törvénynek mindig rendelkeznie kell ezzel a lehetőséggel olyan szektás jellegű szervezetekkel szemben, amelyek valós veszélyt jelentenek a közrendre és közegészségre" - olvasható a közleményben.

A franciaországi perben várhatóan október végén hirdetnek ítéletet.

A Szcientológia Egyház franciaországi szervezete ellen május 25-én Párizsban kezdődött per bűnszövetkezetben elkövetett csalás, illetve gyógyszertár illegális működtetésének vádjával.

Jean-Christophe Hullin, az ügyben eljáró párizsi vizsgálóbíró bírálta a Szcientológia Egyház bizonyos eljárásait, amelyekkel a szervezet magas pénzösszegeket csikar ki tagjaitól. A Szcientológia Egyház franciaországi szervezetének ügyvédje elvetette a csoport esetében emlegetett bűnszövetkezet vádját, ám azt elismerte, hogy egyedi jogsértések előfordulhatnak.

A szcientológiát eredetileg modern filozófiaként alapította meg az Egyesült Államokban L. Ron Hubbard (1911-1986) sci-fi szerző 1952-ben. Az első egyházközösségek két évvel később jöttek létre az Egyesült Államokban. Jelenleg a világ 159 országában működő egyháznak több millió tagja van.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×