eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

El ne felejtse vasárnap átállítani az órát!

Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk, ugyanis a nyári időszámítás kezdete miatt hajnali 2 órakor 3-ra kell állítani az órákat. A változás a Volán utasait nem érinti, a MÁV-nál néhány vonat indulása módosul, a Malévnél pedig aznap állnak át a nyári menetrendre.

Ebben az évben március 29-én, vasárnap hajnalban lesz az óraigazítás, ekkor kezdődik a nyári időszámítás, amely október 25-ig tart.

Az órákat - hivatalosan - az időszámítás-változás hajnalán, kettő órakor három órára, vagyis egy órával előre állítják.

A MÁV menetrendjét az óraállítás miatt nem kell módosítani. Ez idő tájt hét belföldi személyvonat közlekedik, ezeknél néhány perces késésre kell számítani.

Kettő és három óra között a személyvonatokat csak az óraigazítás megtörténte után, legkorábban hajnali háromkor indítják el az állomásokról - tájékoztatta az InfoRádiót Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt szóvivője.

A Malévnál az átállás napján életbe lép az új, nyári menetrend - mondta Hegedűs Ádám szóvivő. A Volán járatait az átállás nem érinti.

Megnő a balesetek száma

Egészségügyi szempontból az óraátállítás annyit jelent, hogy egy órával többet vagy kevesebbet alszunk. A nyári átállásnál csökken az alvásidő, és az alvásciklus változását akár egy hétig is megérezzük - mondta a Torontói egyetemen alvászavarokkal foglalkozó pszichiáter.

Dr. Novák Mária a kutatás eredményéről beszámolva elmondta: az emberek ilyenkor fáradtabbak, figyelmetlenebbek, ezért megnő a balesetek száma.

Amerikai kutatók vitatják, hogy az óraátállításnak napjainkban energia-fogyasztás csökkentő hatása lenne. A magyar tapasztalat egybecseng az állításokkal.

Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője korábban elmondta: régebben azért volt fontos az óraátállítás, mert a közvilágítást egy órával később kapcsolhatták be vagy ki. Ma azonban a lámpák akkor világítanak, amikor sötét van; annak időtartama pedig nem változik, akármit is mutatnak az órák.

Az egyéni fogyasztás csökkenésében sem tapasztalható az óraátállítás hatása - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×