eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Maldív-szigetek: háromszázezer ember válhat "klímamenekültté"

Tíz éven belül a világ első szén-dioxid-semleges országa kíván lenni a Maldív-szigetek. A szigetcsoportokból álló állam így akarja felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint nyomán egy része eltűnhet a víz alatt.

Mohamed Nasheed, a Maldív-szigetek új elnöke nemrég már arra figyelmeztetett: előfordulhat, hogy új országot kell alapítani, ha nem sikerült megállítani a tengerszint emelkedését. Erre pedig kevés az esély, hangzott el néhány napja klímaszakértők koppenhágai tanácskozásán.

A Maldív-szigetek úgy próbál küzdeni a veszéllyel, hogy 10 éven belül a világ első, szén-dioxid-semleges országává akar válni. Ez azt jelenti, hogy olyan szintre mérsékelné az üvegházi gáz emisszióját, mint amennyit meg is tud kötni. Ez azonban csak a figyelemfelhívásra jó, hiszen a parányi ország egyedül nem tudja megfékezni a tengerszint emelkedést.

Egy másik megoldás a mesterséges szigetek építése, vagy a viszonylag magasan fekvő szigetekre való "ráépítés". A szigetország 80 százaléka mindössze egy méterrel fekszik a tengerszint felett - mindez azt jelenti, hogy száz éven belül a víz alá kerülhet.

Hulumane szigetet már magasabbra emelték azzal, hogy homokkal, betonnal és törmelékkel töltötték fel. Az egyik helyi civilszervezet, a Bluepeace azt javasolja, hogy három méter magasra emeljék a nagyobb szigeteket, amelyek az ország hét különböző részén fekszenek - mondta el képviselője a BBC-nek.

A szervezet szerint így az egész, 300 ezer fős lakosság otthon maradhat, és nem kell "klímamenekültté" válnia.

Tengerbiológus szakértők közben azt vizsgálják, hogyan lehet helyreállítani a korallzátonyok növekedését, mert a szigetek ezekből emelkedtek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×