eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az anorexia nem csak a nők betegsége

Minden ötödik fiatal nő evési rendellenességgel küzd, legalábbis Nagy-Britanniában, ahol a közegészségügyi szolgálat készített felmérést az emberek táplálkozási szokásairól és mentális egészségéről.

A lakosság mentális egészségéről készített brit felmérés adataiból az derül ki, hogy a 16 és 25 év közötti nők 20 százaléka küzd valamilyen evési rendellenességgel. A korosztály igen veszélyeztetett, hiszen a teljes felnőtt női lakosságra vetített adatok kevesebb, mint 10 százaléknál mutattak ki ilyen problémát.

A leggyakoribb evési zavar az anorexia és a bulimia. Az előbbinél a betegek folyton koplalnak, mert kövérnek látják magukat, még akkor is, amikor már egészségtelenül soványra fogytak. A bulimiás betegek megkívánják az ételt és meg is eszik, ám utólag különböző módszerekkel elérik, hogy kihányják azt.

Mindkét betegség eredete általában a gyermekkorra vagy a tinédzserkorra vezethető vissza, és mindkettőnek lehetnek gyengébb és súlyosabb fokozatai.

A felnőtt lakosság 6,4 százaléka szenved valamilyen evési rendellenességben. További 19 százalékot veszélyeztetettnek tartanak a vizsgálat készítői, mert produkáltak olyan jeleket, amelyek utalnak az egyes betegségekre, a megkérdezettek 1,6 százaléka pedig azt a választ adta, hogy az ételekkel kapcsolatos problémák meghatározóak az életében.

Az egyre idősebb korosztályokban a betegek száma is csökken, a 75 év felettiek mindössze 1 százalékát teszik ki.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az evési rendellenességben szenvedők negyede férfi. Míg a felnőtt nők 9 százaléka szenved a problémától, a férfiaknak mindössze 3 százaléka.

Az utóbbi években mégis egyre több hangsúlyt kap a bulimiás és anorexiás férfiak ügye, erről ugyanis korábban szinte semmit sem lehetett hallani, annak ellenére, hogy ezek a betegségek az erősebbik nem képviselőit is sújtják.

Mindebből kiderül, hogy az evési rendellenesség generációs probléma, amely leginkább a fiatalokat érinti. De nem csak ez az egyetlen mentális betegség, ami jelen van a fiatalok életében: a felmérés szerint az iskolások harmadának van valamilyen lelki problémája, jó részük ráadásul ehhez nem kap segítséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×