eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A bikavér csókja az Akadémiát is elérte

Az Első Akadémia Bormustrán az alábbi pincészetek borait tartották a legjobbnak a tudósok: Royal Tokaji Borászat, Hilltop Neszmély, Etyeki Kúria, Bott Frigyes Borászata és a Lőrincz György által vezetett St. Andrea Pincészet. Az utóbbi cég győztes bora egy egri bikavér. A hírt nagy ováció fogadta az egriek által szombaton rendezett Bikavér bálon, ahol Simon József, neves egri borász egyebek között azt kívánta a bálozóknak, hogy még vasárnap is érezzék a finom bikavérek csókját.

Először rendezte meg borversenyét a Magyar Tudományos Akadémia, a győztesek a szombat este megrendezett V. Akadémiai Bálon vehették át az Akadémia Bora megtisztelő címet. A győztes pincészetek produktumait 133 bor közül választották ki.

Megérett az idő arra, hogy az akadémia saját bort válasszon, olyat, amely méltó az intézmény híréhez, s amelyet jó szívvel ajánlhat egy-egy rendezvényhez, hivatalos, családi ebédhez, vagy adhat ajándékba jeles vendégeinek - hangsúlyozta Sánta Zoltán, az intézmény kommunikációs titkárságának osztályvezetője, az Akadémiai Klub Egyesület titkára.

Borértő tudósok

Az egyesület már évekkel ezelőtt célul tűzte ki a magyar kultúra, a gasztronómia és a bor szolgálatát. Az elmúlt esztendőkben a magyar borászok színe-java lehetőséget kapott arra, hogy borkóstolós vacsora keretében megismertesse pincészetét a klub tagjaival - tájékoztatta az MTI-t az osztályvezető.

Az Első Akadémia Bormustrán a különböző kategóriákban - 133 bor megkóstolása után - a következő pincészetek bizonyultak a legjobbnak: Royal Tokaji Borászati Zrt., Hilltop Neszmély Zrt, Etyeki Kúria Borgazdaság, Bott Frigyes borászata és a St. Andrea Pincészet. A borbírálat szabályos körülmények között, vaktesztes kóstolással zajlott.

Az egri St. Andrea Pincészet győztes bora, a 2006-os Merengő. A név egy egy Egri bikavér superior bort takar - jelentették be szombat este az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete által szervezett Bikavér bálon.

Az egriek nagy ovációval fogadták a hírt. A bálon elhangzott az is, hogy Lőrincz György díjnyertes tétele híres neves villányi és szekszárdi pincészetek borait előzte meg az akadémikusok által meghirdetett versenyen.

Kutatták a legjobbakat

A bírálatban az MTA vezetői és jeles tudósai, kutatói vettek részt, akik között számos képzett borbíra és borosgazda is található. A zsűri társelnöki posztjait Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, a Kémiai Kutatóközpont Biomolekuláris Kémiai Intézetének igazgatója töltötte be.

A zsűri tagjai között volt az egyik ötletgazda, Freund Tamás, a Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója, Medzihradszky Kálmán akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, Nagymarosi András egyetemi docens (ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék), Sáska Géza oktatás-szociológus, kandidátus, valamint Holló Dénes sommelier, az Akadémiai Klub éttermének igazgatója.

A győztes borokat - illesztve a báli menühöz - először szombat esti táncos mulatságon kóstolhatták meg a résztvevők. A kiválasztott pincészetek a jövőben palackjaikon viselhetik az Akadémia Bora címkét. A nemes italok felkerülnek az Akadémiai Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként is - írta az MTI.

A borversenyt a jövőben rendszeresen - évenként vagy kétévenként - rendezik meg.Külföldön is szokás, hogy akadémiák, tekintélyes egyetemi kutatóközpontok, kollégiumok saját bort választanak, ezzel is növelve egy-egy pincészet, illetve az adott ország borgazdaságának hírnevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×