eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Együtt cigizik a szülő és a gyermek?

Nagyobb eséllyel válik dohányossá az a fiatal, aki tinédzserkorában szüleitől is azt látta, hogy cigarettáznak. A kutatók arra is rámutattak: a szülői magatartás hatása sokkal nagyobb, mint ahogy azt eddig gondolták.

Igen nagy hatással van a fiatalokra az, ha szüleiket dohányozni látják, de még ennél is ártalmasabb az, ha a gyermek tízéves kora előtt dohányzik a jelenlétében az édesapja vagy az édesanyja.

A Harvard School of Public Health kutatója, Stephen E. Gilman megállapította, hogy a gyermek dohányossá válásának kockázata jelentősen csökkenthető azzal, ha a szülő képes leszokni a cigarettáról.

 Kiderült az is, hogy minél tovább dohányzik egy szülő, annál nagyobb eséllyel gyűjt rá a gyermeke is.

A vizsgálatok eredményei szerint fogékonyabbá válnak a káros szenvedélyre azok a gyermekek, akik mindkét szülőjüktől rossz példát látnak, de az apáknak és az anyáknak egyforma befolyásuk van a gyermek szokására, ha mindketten dohányoznak.

Ha azonban csak az egyikük, akkor az anya káros szenvedélye ugyanolyan befolyást jelent a fiú- és a lánygyermek viselkedésére, az apák azonban nagyobb hatással vannak a fiúgyermekekre, mint a lányokra.

A felmérés készítői összesen 559, 12 és 17 év közötti fiút és lányt vontak be a vizsgálatba, akiknek legalább az egyik szülőjét is kifaggatták.

A szülők 62,4 százaléka dohányzott valamikor az élete során, 46 százaléka pedig nikotinfüggő volt.

A gyermekeknek a 27,8 százaléka már dohányzott életében, az arány a kor előrehaladtával egyre magasabb volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×