eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egészségesen akar élni? Sprinteljen!

Mindössze fél perc rendszeres sprintelés javítja az egészséget és az anyagcserét - legalábbis ezt állítják skót kutatók.

A nagy intenzitású testedzés, mint például a sprintelés vagy a gyors pedálozás a kerékpáron, jelentősen javíthatja a szervezet anyagcseréjét, és csökkenti a szívproblémák, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - derül ki skót kutatók vizsgálatából.

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem szakemberei 16 fiatal férfin végeztek kísérletet. A vizsgálat résztvevőinek minden második napon négy, egyenként fél-fél percig kellett kerékpárjukon sprintelni amilyen gyorsan csak tudtak.

A BMC Endocrine Disorders című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a kísérleti alanyok inzulinfunkciója, amely segít a szervezetnek, hogy a vér cukorszintje rendben legyen, 23 százalékkal javult.

"Néhány intenzív izomgyakorlat, amely egyenként fél percig tart csupán, drámaian javítja az anyagcserét már két hét után is" - mondta James Timmons, az egyetem professzora, aki azonban megjegyezte: sajnos sokan úgy gondolják, nincs elég idejük a testmozgásra.

A szakértő úgy véli: a rövid, de intenzív testgyakorlat hatékonyabb, mint a hosszabb ideig tartó és könnyedebb mozgás, mivel előbbi jobban megdolgoztatja az izmokat, amelyek hatékonyabban távolítják el a cukrot a vérből.

"Ez az új megközelítés segíthet az embereknek abban, hogy egészségesebben éljenek, így az egész népesség életmódján lehet javítani, amely óriási megtakarítást jelenthet az egészségügyi rendszereknek" - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×