eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sokat iszik? Szedjen aszpirint!

Az aszpirin segíthet megelőzi a máj azon károsodását, amelyet egy másik hatóanyag, a paracetamol, esetleg az alkohol okozhat - állapították meg egyesült államokbeli tudósok.

A Yale Egyetem kutatócsapata - a Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmányuk szerint - egereken végzett vizsgálatok alapján megállapította, hogy az aszpirin csökkentheti azon elhalálozások számát, amelyet a paracetamol túladagolása idézhet elő.

A paracetamol az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapító szer, gyulladást azonban nem csökkent. Sokan bírálják májkárosító hatása miatt, amely különösen azokra veszélyes, akik nagyobb adagban szedik, mint ahogy az alkohol is azok számára ártalmas, akik rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztják.

Brit szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek az aszpirinnel való eredmények kapcsán, hogy azokat még csak állatokon igazolták, az embereken végzett kísérletek eltérő eredményeket hozhatnak.

A kutatók kiderítették, hogy ha ez a két dolog, azaz ha a paracetamol vagy az alkohol okoz májgyulladást, akkor olyan láncreakciók indulnak be, amelyek megfordíthatatlanok, azaz maradandó károsodást okoznak. Ezt a folyamatot azonban leállíthatja az aszpirin.

A vizsgálat készítői szerint az aszpirinből akár naponta is szedhetünk, hiszen korábbi vizsgálatok is igazolták jótékony hatását. A többi mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is kiváló - mondják az orvosok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×