eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Akár 80 százalékkal is növelheti a petefészekrák veszélyét az elhízás

Akár 80 százalékkal is növelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát az elhízás azoknál a nőknél, akik nem vesznek részt hormonkezelésen a klimax után - derül ki egy amerikai tanulmányból.

Az elhízás és a petefészekrák közti kapcsolatot tárta föl egy tanulmány, amelyhez 95 ezer nőt vizsgáltak meg. Az amerikai kutatók arra jutottak: az 50 és 71 év közti nőknél a túlsúly 80 százalékkal növeli a petefészekrák kockázatát. A kísérlet hét éve alatt háromszáz nőnél jelentkezett a petefészekrák.

A nagy testtömeg és a rák közti kapcsolat eddig is ismert volt, de az új tanulmány bizonyítékai megerősítik az eddigi elképzeléseket. A kutatók hangsúlyozták a hormonok szerepét is, amely hatással van a kockázat mértékére.

A kapcsolatot csak olyan nőknél mutatták ki, akik sosem vetették magukat alá hormoncserés terápiának a klimax után. Akik ugyanis részt vettek ilyenen, azoknál nem találtak semmiféle kapcsolatot a túlsúly és a petefészekrák közt.

Az eredmények azt a hipotézist támasztják alá, miszerint az elhízás hormonális úton is növelheti a rák kockázatát.

Dr. Michael Leitzmann, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa és kollégái szerint a felfedezett kapcsolatot az elhízás és a petefészekrák közt a közegészségügyi programok kidolgozóinak is figyelembe kellene venniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×