eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A vécék, a malacok és a pingvinek napja

Minden egyes nap ünnep - ez nem egy meghatározhatatlan életfilozófia alapvetése, hanem tény, tény, tény. A héten a nemzeti ünneppel együtt hat okunk lehet ünnepelni, ráadásul most van az Európai Erdők Hete is. Az ENSZ és a civil szervezetek által meghirdetett ünnepek és világnapok összeszámlálása után az derült ki, hogy alig maradt hétköznapunk. Az inforadio.hu összeállításából megtudhatja, mikor van a malacnap, az alvás, a pingvinek, vagy épp a Világszabadság Napja. De vajon mit takarhat a planetáris tudat napja?

A világnapok hatékony eszközei egy-egy kezdeményezés, gondolat népszerűsítésének, így szívesen használják azokat a különböző civil szervezetek. Azonban nem mindegy, mennyi van belőlük. Ma tobzódunk a világnapokban, alig-alig akad világnapmentes dátum a naptárban. A bőség zavarában már a bejáratott világnapok szervezőinek sem lehet könnyű a dolguk, hát még azoknak, akik újat szeretnének kreálni.

Az inforadio.hu összesen 258 világnapot számolt össze. Hétfőn, október 20-án volt a csontritkulás világnapja, 21-én, kedden volt a Földünkért Világnap, 22-én, szerdán pedig a dadogás elfogadásáért meghirdetett világnap. Péntek, 24-e az ENSZ napja (itthon pedig a magyar operett) napja. Így a nemzeti ünneppel együtt Magyarországon hat alkalommal ünnepelhetünk a héten.

Bár összeállításunkban csak a napokra koncentráltunk, megjegyezhetjük, hogy 2008. október 18. és 24. közt zajlik az Európai Erdők Hete. Ennek célja, hogy ráirányítsa a társadalom, a média, a különböző szakmák és a döntéshozók figyelmét az erdők társadalmi hasznosságára, kiemelten az éghajlatváltozás mérséklésében betöltöltött szerepére, és az erdésztársadalom munkájára.

A világnapokat többnyire az ENSZ hirdeti meg, hacsaknem egy civil szervezet már létező világnapját veszi föl listájára. Azon jelenleg 67 szerepel, így kitűnik, léteznek ENSZ-független kezdeményezések is. A világnapok többsége az emberi jogokra, betegségekre, a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet, esetleg elvont eszméket, fogalmakat népszerűsít, de akadnak fura, vicces ötletek is. Annak, aki hiányolja a konzervatívabb értékeket, figyelmébe ajánljuk a házasság vagy a család világnapját (február második vasárnapja, illetve január elseje).

Amikor egy napra több nap esik: malacok, pánik, piknik

A friss kezdeményezések egyik legfőbb akadálya lehet, ha már amúgyis túlzsúfolt dátumot választ a kezdeményező. Nem ajánljuk azoknak, akik világnapok meghirdetésén törik a fejüket, hogy március elsejére szervezzék azt, mivel ekkor négy világnap is van: a nukleáris fegyverek elleni harc, a polgári védelem és az önpusztítás elleni tudatosság világnapjához némileg bizarr módon társul a malacnap.A legterheltebb napok közt szerepel március 21-e is, amikor ugyancsak négy világnap közül választhatunk. Ekkor van az antirasszista világnap (emléket állítván egy 1960-ban, Dél-Afrikában történt, vérfürdőbe torkollott apartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatának), a költészet világnapja és a titokzatos nevű planetáris tudat napja. Utóbbival a globális tudatosságot, az emberiség egységességét és egységes felelősségvállalását ünneplik. Apropóján világszerte napfelkelte-figyelő fesztiválokat tartanak.

A negyedik március 21-i világnap az alvás világnapja, amely nem a munka május elsejei ünnepének ellentéte, csupán az alvás fontosságára szeretnék vele fölhívni a figyelmet. Ez az egyik legfrissebb kezdeményezés, 2008-ban tartottak meg először.

Április 23-án három világnap van, ezek egyike a pingvinnap (a pingvin tudatosság-napja pedig január 20-a), valamint ekkor ünneplik a "könyvet és a szerzői jogokat", és ekkor van az orrtúrás napja is. Ez utóbbi más források szerint ugyanakkor szeptember 6-a, és Benjamin Franklin édesapjára emlékezik, aki szerint "piszkálhatod az orrodat, piszkálhatsz másokat, de nem piszkálhatod mások orrát".

Szeptember 8-án megintcsak négy világnap áll a rendelkezésünkre: megemlékezhetünk a fizioterápiáról, a limfómáról, az írástudatlanság elleni küzdelemről, a Nemzetközi Napról, amelynek tartalma az általánosság homályába vész.

Kissé fura egybeesés július 31-e két világnapja, a fogyatékosok tudatosság-napja (a tudatosság-napok sokmindent megkettőznek, egyes dolgoknak van világnapjuk és tudatosság-világnapjuk, mint feljebb a pingvineknek) és az orgazmus napja. A szerelmesek Valentin-napjával esik egybe az epilepszia világnapja. Az említett pingvinnapon, április 25-én tartják a szülői elidegenedés és a malária napját is. Ugyancsak derültségre adhat okot a pikniknap és a pániknap egybeesése június 18-án.

Határeset Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak írójának emlékére rendezett törülközőnap, amikor a regény rajongói egész nap törülközővel mászkálnak, népszerűsége miatt mégis figyelembe vettük (a budapesti egyetemisták élen járnak ennek megünneplésében).

Október 10-e pedig a tojások világnapja, amit a Nemzetközi Tojásszövetség a koleszterinbombának nevezett étek hamis mítoszának ellensúlyozására hirdetett meg.

Helló, Szent Világszabadság

Említésre méltóak az olyan, kissé tág fogalmakra épülő ünnepek, mint szeptember 15-e, a demokrácia világnapja (egyszerre a mozdonyvezetőkével) vagy épp november 9-e, a Világszabadság Világnapja. Nem, nem Lenin ötlete volt, nem Thürmer Gyuláék és elvtársaik emlékeznek ilyenkor szerte a földön a munkásmozgalom küzdelmeire vagy a Vörös Hadsereg felszabadító hadműveleteire. A Világszabadság Napját Bush elnök hirdette meg 2001-ben, a berlini fal leomlására, a kelet-európai kommunizmus végére utalván.Október 24-e az ENSZ-nap. Október 10-én van a halálbüntetés elleni nap és a lelki egészség napja is (2008-ban egy napon a már említett, pénteki tojás világnappal). Április 8-a az emberszeretet (és egyben a romák) napja. Május 5-e az esélyegyenlőség ünnepe, december 10-e az emberi jogok, 20-a pedig a nemzetközi emberi szolidaritás napja.

November 21-én, a televíziózás napja mellett kapott helyett a Helló-nap. Ennek lényege, hogy legalább tíz embert köszöntsünk az utcán, imigyen fölhívva a politikusok figyelmét arra, hogy beszéljék meg a konfliktusokat. Az 1973 óta létező napot az izraeli-egyiptomi konfliktus hatására hirdette meg "feltalálója".

Bizonyára a legkellemesebbek közt foglal helyet a csók napja július 6-án, és a szeptember 24-i randinap, vagy az ölelés napja, december 4-én. Érdekes lehet a krumplinap (január 28.) és a háztáji állatok világnapja is (október 2.). Ezen a napon számos külföldi állatvédő és vegetáriánus szervezet emlékezik meg a gazdasági állatokról, egy napon az erőszakmentesség napjával, amit Mahatma Gandhi születésnapjára időzítettek (nemhiába ekkor tartották a Tarka Magyar demonstrációt is).

A környezetvédelmi napok közül már nevével kiemelkedik június 17-e, az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem napja és november 6-a, amikor a környezet háborúban és egyéb fegyveres konfliktusokban való kizsákmányolása elleni küzdelemre koncentrálhatunk.

Kihagyhatatlan a Pí-nap, március 14-e (3,14, matematikai konstans). Ennek szervezői abban szerencsés helyzetben voltak, hogy erre a napra esik Albert Einstein születésnapja is, így aztán minden együtt volt egy világnap meghirdetéséhez.

Módszertani nehézségek

Az inforadio.hu adatai elsősorban a nyugati világra vonatkoznak. Vannak nem dátumhoz, hanem a például egy hónap valahányadik vasárnapjához kötött világnapok is (azaz nem a napciklus, hanem a holdciklus alapján meghatározott világnapok). Például minden évben november harmadik csütörtöke a filozófia világnapja.

4

Csak a rendszeresen megtartott világnapok szerepelnek a felmérésben, azok nem, amelyek egyszeri alkalmak voltak. Nem vettük figyelembe a vallási és nemzeti ünnepeket, a különleges heteket, éveket sem, csakis a napokat. Így nem számoltuk például a Halloweent, (október 31.). Ugyancsak nem vettük be az olyan, eredetileg vallási ünnepeket, amelyeket ma már nem csupán a keresztények ülnek meg, mint a mindenszentek és halottak napja november elsején és másodikán, vagy a karácsony és a húsvét. Természetesen kihagytuk a szentek napjait is, ezekből ugyanis már önmagában jóval több van, mint 365.

Nem vettük figyelembe az általunk talált néhány Európára kiterjedő napot sem (például az Európai Nyelvek Napját, szeptember 26-án). Problémát okozott számos átfedés is, amelyek nyilvánvalóan kapcsolatban állnak egymással (például a nemzetközi nőnap és női jogok napja március 8-án - ráadásul a vidéki nőknek külön napja van, október 15-én).

Számoltunk viszont a szerzetesek napjával (február 2.), az ima világnapjával (március 2.), vagy épp a vallások világnapjával (január 21., de január 15. is vallási világnap), és a reformáció emléknapjával (október 31.) - miért ne hirdethetne meg az egyház is világnapokat?

Ön milyen világnapot szeretne?


Magyarországon tizenöt államilag elismert ünnep és 64 emléknap van. Azonban mindezeket hozzáadva a világnapokhoz sincs több, mint - az átfedésektől, határesetektől függően - körülbelül 340 olyan nap, amelyen ünnepelhetünk valamit (ráadásul mindenkinek vannak családi ünnepei is). Így nekünk, magyaroknak 25 hétköznapunk marad (a hívőknek még kevesebb), ha mindezt megtartjuk. Pontosabban ennyi maradna, ha nem fedné át egymás így-úgy oly sok, közel ötven világnap (számuk a mozgóünnepek miatt is változik). Így körülbelül hatvan-hetven hétköznappal számolhatunk.

Mindezek után olvasóink figyelmébe ajánljuk a nemzetközi vécénapot, november 19-én. A Vécé Világszervezet 2001-ben, Szingapúrban tartott értekezletén döntött annak megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet: minden embernek joga van a megfelelő minőségű vécére. Az ENSZ becslései szerint ugyanis a világon mintegy 2,6 milliárd embernek nincs vécéje.

Ennyit a szürke hétköznapokról, amelyek léte az oly sok világnap közt ugyancsak ünnepért kiált. Ha azonban önnek ez sem elég, személyesen is javasolhatja újabb világnapok bevezetését. Részünkről kettővel bővítenénk a kalendáriumot: ajánljuk megrendezésre a világnapok világnapját és ennek ellentétét, a világnapmentes világnapot.

Szerző: Szilvay Gergely

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×