eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Most eldöntheti, elég fitt-e

Fittnek érzi magát? Rendszeresen sportol vagy teljesen távol áll öntől az edzés? A brit Guardian összegyűjtötte azokat a módokat, ahogyan bárki lemérheti saját testének fizikai állapotát.

Az egyik mód a lépésteszt. Ehhez nem kell mást tenni, mint három percen keresztül egy lépcsőnyi magasságba fel- és lelépegetni. Az első 15 másodpercben jelentősen emelkedik a pulzus az intenzív mozgástól, ezt követően azonban csökkennie kell azoknál, akik elég edzettek. Ha azonban a három perc végére sem esik le a pulzus a férfiaknál percenkénti 70, a nőknél pedig nagyjából percenkénti 75-re, akkor még edzenünk kell magunkat.

Üljön le egy székre, karját pedig kulcsolja a mellkasa köré. Próbáljon még fél percen belül minél többször felállni a székről. A 40-50 éves férfiaknál 13-19 az átlagos szám, az ugyanilyen korú nőknél pedig 12-17. A 20 és 40 év közöttieknek ezekhez a számokhoz hármat kell hozzáadniuk. Ha ennél többet produkál, az kiváló, ha azonban kevesebbet, az ismét csak az edzetlenségre utal.

Érdemes vizsgálni azt is, mennyire rugalmas például a hátunk, főleg az alsó részén. A nem eleget mozgó embereket gyakrabban gyötri a hátfájás, ezért nehezebben mozognak. Ha például a földre ülve és a lábait kinyújtva nem képes szépen lassan megérinteni a lábujjait, akkor bajok vannak.

Érdemes megmérni testünk zsírarányát. Az elhízás általában a mozgásszegény élet következménye és számos súlyos betegség forrása, például az infarktusé vagy a 2-es típusú cukorbetegségé.

Az állóképességét a következőképpen mérheti le: fogjon meg egy hagyományos ugrókötelet és próbáljon meg öt percen át ugrálni vele. Ha ez sikerül, nincs probléma. Ha azonban még két percen át sem képes a gyakorlatra, akkor komoly gondok vannak.

Sétáljon úgy másfél kilométert. Érdemes lemérni, hogy mennyi idő alatt tudja teljesíteni ezt a távot. Nem ad okot az örömre, ha még 20 perc is kevés hozzá.

Hogy milyen erős a felsőteste, azt legkönnyebben fekve nyomással tudja megmérni, ha azonban ehhez nincsenek otthon megfelelő eszközök, próbálkozzon a fekvőtámasszal. Számolja meg, hogy egy percen belül mennyire képes, és ha tíznél kevesebbre, kezdje el edzeni a felsőtestét.

Számos sportágnál fontos, milyen gyorsan képes valaki futás közben irányt váltani. Egy kosárlabdázónál elengedhetetlen a gyors reagálás, mindez azonban jó képet ad az egyensúlyérzékről is, amely elengedhetetlen a fittséghez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×