eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A masszázsterápia segít a rákos betegeken

A masszázs enyhíti a fájdalmakat, és jobb lesz tőle a rákos beteg hangulata - derül ki egy vizsgálatból. Amerikai kutatók azonban hozzáteszik: a hatás csak rövid távú.

Azoknál, akik előrehaladott rákban szenvednek, a masszázsterápia enyhítheti a fájdalmaikat és javíthat közérzeten - olvasható egy tanulmányban, amely az Annals of Internal Medicine szaklapban jelent meg.

A Coloradói Egyetem kutatói 308 felnőttön végeztek vizsgálatot, akiknél már korábban tüdő-, mell- vagy prosztatarákot diagnosztizáltak. A betegek egyik fele képzett specialistától kapott masszázst, míg a csoport másik fele egyszerű érintésterápiát kapott: a kezelőorvos mindkét kezét a beteg testének különböző pontjaira helyezte 3-3 percig.

Azok, akiket szakképzett masszőr kezelt, a terápia után azt mondták: javult a hangulatuk és csökkent a fájdalmuk - előbbi egy tízes skálán átlagosan 1,58 ponttal nőtt, míg utóbbi 1,87 ponttal csökkent.

Ugyanakkor azoknak, akik csak egyszerű érintésterápiát kaptak, a hangulatuk átlagosan csak 0,97 ponttal javult, míg fájdalmuk 0,97 ponttal csökkent.

A kutatók azonban hozzáteszik: a masszázs csak közvetlenül a terápia után javított a páciensek közérzetén, hosszú távú hatása nem volt. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegek csak szakképzett masszőr segítségét kérjék a tünetek enyhítésére.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×