eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Maddie-nek hívnak, és elraboltak a nyaralásomon"

A nyilvánosságra hozott több ezer oldalas rendőrségi aktából kiderül, hogy Madeleine McCann tavalyi eltűnése után nem sokkal egy amszterdami boltba belépett egy kislány, aki Maddie-ként mutatkozott be, az anyját kereste, és azt állította, hogy elrabolták. Több, eddig nem látott felvétel került elő a titkos nyomozati dokumentumból.

Titkos rendőrségi dokumentumok kerültek nyilvánosságra Madeleine McCannről, aki tavaly május 3-án tűnt el portugáliai nyaralásakor. A több ezer oldalas nyomozati anyag számos, eddig nyilvánosságra nem hozott adatokat is tartalmaz arról, hogy többen is látták a szőke kislányt.

Az egyik szemtanú egy holland bolti eladó volt, aki Amszterdamban vélte felismerni a Praia de Luzból eltűnt gyereket. Anna Stam elmondta a rendőrségnek: tavaly május elején belépett a boltba egy 3 év körüli kislány, aki azt állította, hogy elrabolták őt a nyaralásakor.

A lány egy férfivel, egy nővel és két gyerekkel érkezett a boltba. A 41 éves eladónő szerint a férfi nem tűnt kedves embernek, és valószínűleg portugálul beszélt, míg a nő angolul. Azt állították, hogy Franciaországban van egy cirkuszuk.

Anna Stam a bolt hátsó részében tartózkodott, amikor odament hozzá a kislány, és angolul, akcentus nélkül megkérdezte: "Tudod, hol van az anyukám?"

A szülőknek nem is szóltak

A nő azt válaszolta, hogy az anyja a bolt másik részén van, mire a kislány úgy reagált: "Õ nem az anyukám. Õ egy idegen, és elvitt az anyukámtól". Amikor az eladónő rákérdezett, hogy mikor látta utoljára a mamáját, a kislány azt felelte: "Elraboltak a nyaralásomon". A gyerek azonban nem tudta megmondani, hol nyaraltak.

Aztán a feltételezett anya magához hívta a gyereket, akit nem Maddie-nek nevezett, hanem egy másik, hosszabb néven szólított. "Mondhatott Madeleine-t is, már nem emlékszem pontosan" - mondta az eladónő.

A nő szerint a gyerek nagyon hasonlított Madeleine-re, de nem szőke, hanem barna hosszú haja volt, a szemei pedig zöldesbarnák voltak, arca pedig sápadt.

A holland eladónő vallomásáról készült jelentést június 18-án elküldték az ügyben nyomozó portugál hatóságoknak, de nem tudni, hogy milyen további lépések történtek. Egyelőre annyi biztos, hogy a hatóságok az amszterdami nyomról nem adtak felvilágosítást a McCann-szülőknek.

Madeleine hasonmások a világ minden pontján

A nyomozati anyagból kiderül, hogy néhány órával Madeleine eltűnése után egy Praia da Luzhoz közeli benzinkúton is láttak egy, a kislányhoz rendkívül módon hasonlító gyereket. Az erről készült felvételeket a rendőrség csak a héten hoztak nyilvánosságra.

A képeken jól látszik, hogy egy szőke kislány egy nő kezét fogva a Madeleine eltűnése utáni délelőttön belépett a benzinkút boltjába. A rendőrség megmutatta a képeket a McCann-házaspárnak, akik azonban azt állítják, hogy nem az eltűnt kislányuk van a felvételeken.

Tavaly május óta számtalan szemtanú jelentkezett, akik látni vélték Madeleine-t. Májusban egy norvég turista jelezte a marokkói hatóságoknak, hogy az egyik marakeshi benzinkúton látott egy kislányt, aki "100 százalék, hogy Madeleine volt". A gyerek megkérdezte a vele lévő férfitól: "Hamarosan láthatom az anyukámat?"

Csak Marokkóból még legalább 10 esetet jelentettek azzal kapcsolatban, hogy látták Maddie-t, de érkeztek hírek Ausztráliából, Chiléből, Brazíliából és Kanadából is.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×