eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Összeesik a nevetéstől, a félelemtől és a dühtől

Egy brit diák olyan ritka betegségben szenved, aminek következtében heves érzelem hatására mindig összeesik.

Kay Underwoodnál gyakorlatilag minden heves érzelem olyan drámai izomgyengeséget okoz, hogy összeesik.

Ez azt jelenti, hogy jókedv, düh, félelem vagy akár meglepetés miatt is helyben elájul. A 20 éves diák különleges betegségének neve kataplexia, aminek következtében az illető néhány percre gyakorlatilag lebénul, mozdulatlanná merevedik, de nem veszíti el eszméletét.

A Leicestershire-ben élő diákot 5 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséggel, és volt olyan nap, amikor több mint negyvenszer ájult el.

"Az emberek nagyon furcsának tartják, amikor összeesem, és nem mindig könnyű megbirkózni az idegenek reakcióival" - állítja Kay, aki már megtanult élni a betegséggel. Most már képes előre figyelmeztetni környezetét a roham előtt, és megtanulta azt is, hogyan eshet biztonságosan.

"Amikor egy lépcsőn összeestem, egy nő elsétált mellettem, megütötte a fejemet, és azt mondta, hogy máshol kellett volna elájulnom" - emlékezett vissza a diáklány.

Mint sok betegnél, Kaynél is a kataplexia narkolepsziával párosul, vagyis nem elég, hogy váratlanul összeesik, még aluszékonyság is gyötri. Egyik betegségre sincs gyógymód.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×