eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyilkos csók: veszélyesen sok ólom van a rúzsban

A legnépszerűbb márkák rúzsai veszélyesen sok ólmot tartalmaznak - derült ki egy amerikai kutatásból. Egy független laboratóriumban 33 márkás rúzst vizsgáltak meg, ennek eredménye a figyelmeztetés.

A biztonságos kozmetikumokért lobbizó amerikai szervezet kérte fel a rúzsok vizsgálatára a laboratóriumot. Bár a vizsgálati eredményt már tavaly októberben nyilvánosságra hozták, a figyelmeztetést most megismételték, annak ugyanis különös aktualitást ad egy bírósági döntés, amelynek értelmében perelhető az esetleges károkért az egyik jelentős - és ólomtartalmú rúzst - forgalmazó cég.

A kutatásból egyébként kiderült, hogy a vizsgált rúzsok 61 százaléka kimutatható mennyiségben tartalmaz ólmot; egyharmaduk nagyobb mennyiségben az engedélyezettnél. (Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal, az FDA millió részenként 0,1-es ólomtartalmat engedélyez.)

Peter Dingle, a perthi Murdoch Egyetem környezetvédelmi toxikológusa, a Veszélyes szépség című füzet szerzője, azt sürgeti, hogy változtassanak a szabványokon, és a fogyasztók egészségvédelme érdekében teljesen tiltsák meg, hogy a kozmetikumok ólmot tartalmazzanak.

A szakértő szerint ostobaságot beszélnek a gyártó cégek képviselői, amikor azzal érvelnek, hogy ilyen mennyiségben az ólom veszélytelen az egészségre. "Kétszáz éve tudjuk, hogy az ólom mérgező, és a legújabb kutatások azt is bebizonyították, hogy még a legkisebb koncentrációban is ártalmas. Arról már nem is beszélve, hogy nem tisztul ki, hanem felhalmozódik a szervezetben" - figyelmeztetett.

Az ólommérgezés többek között szellemi és magatartásbeli zavarokat, vesekárosodást, terméketlenséget és vetélést okozhat. Becslések szerint egy átlagos nő élete során 4,5 kiló rúzst ken fel az ajkaira.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×