eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Darabokban adják el a világ legnagyobb festményét

Darabokban árulják majd a világ legnagyobb festményét. A több mint 6400 méter hosszú és két méter magas "Hullámok" darabjaiért befolyt összeget egy gyermekalapítvány kapja.

Djuro Siroglavic műve a Guinness Rekordok Könyve szerint hivatalosan is a világ legnagyobb festménye - csak éppen a horvát művésznek fogalma sem volt róla, hogy mit kezdjen vele. A majd' 6,4 kilométer hosszú festmény súlya is tekintélyes: közel hat tonnát nyom.

"Nehéz lett volna galériát találni, ahol kiállíthatták volna, azt pedig nem akartam, hogy összetekerve, egy sarokban porosodjon" - nyilatkozta a művész. Így viszont, hogy a festményt darabokra vágták, mindenki hozzájuthat a "Hullámok" egy részéhez - és még jót is tesz, hiszen az ára egy gyermekalapítvány számlájára kerül.

Az első darabot egy osztrák gyűjtő vásárolta meg - azóta Siroglavic nem győzi kapkodni a telefont, és tárgyalni az érdeklődőkkel.

Siroglavic és társa tavaly februártól júliusig dolgozott a festményen a zágrábi Borongaj laktanyában. Több mint 2,5 tonna festéket használtak fel, hogy megfessék a 13 ezer négyzetméteres vásznat.

A pénz annak az alapítványnak a számlájára kerül, amely a délszláv háború idején árván maradt gyermekeken segít.

Akit érdekel a "Hullámok" egy darabja, érdeklődhet a következő e-mail címen: sonja.siroglavic@zg.htnet.hr.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×