eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Antidohányos hisztéria": 18 éves korhatárhoz kötnének számos gyerekfilmet

Minden film, amelyben cigarettáznak, 18 éves karikát kapna Nagy-Britanniában, hogy ne innen vegyenek rossz példát a fiatalabb korosztályok. Mindez azonban azt jelentené, hogy a gyerekek nem tekinthetnének meg olyan klasszikus filmeket, mint a 101 kiskutya, a Pinokkió, vagy épp a Pán Péter és a Popeye.

Arra kérték a minap a brit városi tanácsokat dohányzásellenes csoportok, hogy kössék 18 éves korhatárhoz az olyan filmek megtekintését, amelyben dohányáru tűnik fel a színen. Így olyan gyerekklasszikusok esnének el törzsközönségüktől, mint a 101 kiskutya, Pinokkió, vagy éppen az Alíz csodaországban, a Pán Péter és a Popeye.

De ide tartozna a Gyűrűk ura, a James Bond- és a Sherlock Holmes-filmek is.

Ugyancsak nyomást gyakorolnának a filmipar szereplőire, főleg a rendezőkre és a cenzorokra, hogy ne dohányozzanak a szereplők. A városi tanácsoknak joguk van cenzorként rendelkezni, és módosítani a filmengedélyezési eljárásokat.

A kezdeményezést máris megtámadta a Forest (Erdő) nevű dohányzáspárti szervezet. Õk úgy vélik, ez az alkotói és véleménynyilvánítási szabadság korlátozása lenne, és abszurd volna, ha a fent felsorolt klasszikus gyerekfilmeket nem nézhetnék meg azok, akiknek készültek.

Természetesen föl kell hívni a gyerekek figyelmét a dohányzás veszélyeire, de azért ez az intézkedés több lenne a soknál - kommentálták az ötletet a szervezetnél.

A Guardian című napilap egyenesen "antidohányos hisztériának" nevezi az ötletet.

A British Board of Film Classification (BBCF) nevű szervezet szóvivője pedig úgy nyilatkozott: nincs szükség ilyen intézkedésre, a nyilvánvalóan dohányzást propagáló filmekkel szemben amúgyis megteszik a szükséges intézkedéseket, de amúgyis egyre kevesebb cigiző karakter tűnik fel a filmekben.

Nagy-Britanniában a helyi önkormányzatoknak, városi tanácsoknak van joga eldönteni, milyen körülmények közt, milyen megszorításokkal mutathatnak be egy filmet a mozik, azonban a legtöbbször a BBCF tanácsait követik az eljárás során.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×