eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Medúzaleves" lepte el a Földközi-tengert

Több ezren tartanak a Földközi-tenger térségébe, ám egy medúzafaj fájó csípése romba döntheti a nyaralók pihenését.

A francia mentőkhöz egy nap alatt több mint 500 hívás érkezett be - a betelefonálók többsége fájdalmas medúzacsípésekről számolt be. A különleges tengeri állatok közel 20 kilométeres hosszúságban lepték el a francia riviérát Nizzától Cannes-ig.

Szörfözők fájdalmas csípésekre panaszkodott, míg a fürdőzők arról, hogy teljesen körülvették őket a vízben a világító medúzák.

A medúzák ezen faja nem ismeretlen a Mediterránumban, ahol bizonyos időszakonként nemcsak a francia, de az olasz és a spanyol partokat is ellepik, megkeserítve az ott nyaralók fürdőzését.

Bár a Cote d'Azur-ön már elmúlt a medúzaveszély, tudósok azt jósolják, hogy az üdülési szezon vége előtt még egyszer visszatérnek. A világító medúzák csípése súlyos égési sérüléseket és vágásokat is okozhat a bőrön.

A turizmus visszaesésétől tartva Cannes-ban és Monacoban a hatóságok már több strandrészen is hálókat feszítettek ki, hogy megakadályozzák a medúzák bejutását a fürdőzök közé, a franciaországi Antibes-ben pedig egy katamaránt állítottak szolgálatba, ami a tengeren járőrözve felszippantja a medúzákat - nem véletlen, hogy a helyiek "medúza porszívónak" nevezik a hajót.

Az első "medúzaleves" megjelenését 1802-ben észleltek a térségben. Az elmúlt években feltűnésük gyakorisága és a rajok nagysága megnövekedett. Tengerbiológusok szerint a térségben tapasztalható túlhalászat következtében eltűntek a medúzákkal táplálkozó halak, ráadásul a globális felmelegedésnek köszönhetően nő a tenger hőmérséklete, ami kedvez a medúzák szaporodásának.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×