eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pubertáskorban eltűnik a gyerekekből az energia

A kisgyerekek elképesztő mennyiségű időt tudnak mozgással tölteni, ám egy új amerikai kutatás kiderítette: amikor elérik a pubertáskort, szinte már csak a számítógép és a tévé előtt ülnek.

Napi átlag 3 óra - a The Journal of the American Medical Association szaklapban publikált kutatás eredményei szerint egy 9 éves kisgyerek ennyi testmozgást végez, ám néhány év múlva ez a gyerekkori energia szinte teljesen eltűnik: 15 éves korára már csak napi 49 perc fizikai aktivitást végez hétköznap, hétvégén pedig csak félórát.

A korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy az évek előrehaladtával a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, ám ilyen átfogó kutatás még nem készült a kérdésben.

Amerikai kutatók 1000 gyereket vizsgáltak testükre helyezett speciális műszerrel, ami a mozgásukat mérte. A 9, 11, 12 és 15 éves gyerekeknek egy hétig kellett viselniük a szerkezetet.

Bár 13 évesek nem szerepeltek a vizsgálatban, a kutatók kiszámították, hogy ez az az életkor, amikor drasztikusan, 1 óra alá lecsökken a fizikai aktivitás.

A vizsgálatban részt vett 9 és 11 évesek közül még minden gyerek legalább napi 1 órát mozgott, ám a 15 évesek már csak 31 százaléka érte el az időt.

Szakértők szerint a fizikai aktivitás csökkenésének az az egyik oka, hogy az idősödő gyerekek egyre több időt töltenek videójátékokkal és tévénézéssel, ráadásul már az iskola sem biztosítja számukra a mozgás lehetőségét.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×