Rossz időben nehezebben fogyunk - állapították meg brit kutatók, aki mindezt a D-vitamin háztartásunkkal hozzák összefüggésbe.
Az eddig is köztudott volt, hogy a napsütés segíti a vitamintípus termelődését. Csakhogy a D-vitamin kulcsfontosságú a leptin termelődése szempontjából. Ez az a hormon, amely jelzéseket ad az agynak, ha a gyomor megtelt.
Az északi országokban, ahol kevesebbet süt a nap, általában kevesebb leptin van az emberek szervezetében. Az is kimutatható, hogy az elhízottak szervezetében átlagosan 10 százalékkal kevesebb D-vitamin van. A felmérés készítői tehát egyértelmű összefüggést fedeztek fel a D-vitaminszint és az elhízás között.
Mindezek megállapításához 1998 és 2000 között 3100 Skóciában élő nőt vizsgáltak meg. Rögzítették a többi mellett azt, hogy a résztvevők a felmérést megelőző években mennyi időt töltöttek a napon, és mennyi tojást vagy olajos halat ettek, ezek ugyanis tartalmaznak D-vitamint.
Államadósság - Oroszország elővette a radírt