eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A botox nyújthat reményt a migrénes betegeknek

Megelőzheti a súlyos migrénes rohamokat a botox azoknál, akiknél a gyógyszerek nem használnak - derült ki egy amerikai kutatásból. Az elsősorban plasztikai sebészetben használ anyag ráadásul jelentősen javítja a betegek életminőségét is.

A botulinom toxint - rövidebb és ismertebb nevén: botoxot - elsősorban ránctalanításra használják a szépségiparban, vannak azonban más felhasználási lehetőségei is.

A legújabbat amerikai kutatók fedezték fel: a springfieldi fejfájás központban Roger Cady és Curtis Schreiber egy hat hónapig tartó vizsgálat során rájött, hogy megelőzhetők vele a migrénes rohamok.

A kutatók két csoportra osztották a betegeket: az egyik csoport tagjainak egy sorozat botox injekciót adtak, a másikénak placebót.

A Headache című szaklapban olvasható beszámolóik szerint a botox hatására ugyan a fájdalom mértéke nem csökkent, de a rohamok és a migrénes napok száma csökkent, és javult a betegek életminősége is.

A migrénes betegek állapotát hatféle szempontból vizsgálják: a fájdalom mértéke alapján, annak alapján, mennyire képes a beteg ellátni alapvető napi és szociális teendőit, mennyire érzi magát fáradtnak, mennyire képes figyelni s külvilágra, és milyen mértékben viseli meg érzelmileg a roham. Mind a hatféle szempontból jelentősen javult a botoxszal kezeltek állapota - hangsúlyozták.

A szert különösen azoknál érdemes használni, akiknél a hagyományos gyógyszerek nem hoznak javulást - tették hozzá a kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×