eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A szex valóban szívrohamot okoz? - téveszmék az egészségünkről

Kell-e édességek fogyasztása után fogat mosni? Cukorbetegek leszünk-e, ha sok cukrot fogyasztunk? Masszíroztathatják-e magukat a rákos betegek? A szex növeli-e a szívinfarktus kockázatát? A többi mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ a Daily Mail brit napilap szakemberek segítségével.

Az antibiotikum nem keverhető alkohollal?

Sokszor halljuk azt a tanácsot, hogy az antibiotikumot nem szabad alkohollal keverni, mert rosszullétet okozhat. A Daily Mail összeállítása szerint azonban a két szer keverékének semmilyen hatása sincs. A mítosz onnan eredhet, hogy számos gyógyszer a szeszes italokkal együtt alkalmazva rosszullétet, hányást vált ki, ez azonban az antibiotikumokra nem igaz.

Ha túl sok cukrot eszünk, cukorbetegek leszünk?

A sok cukor fogyasztása nem okoz diabéteszt, a betegséget a hasnyálmirigy rendellenes működése váltja ki, ha ugyanis a szerv nem termel elegendő inzulint, a szervezet nem tudja kontrollálni a vércukorszintet - mondta Caroline Butler, brit diabétesz-tanácsadó. Rámutatott azonban arra is, hogy már létezik a diabétesznek egy kettes típusa, amely az elhízás következtében alakul ki, épp ezért érdemes kordában tartani a súlyunkat.

Cukros ételt fogyasztása után fogat kell mosni?

Phil Stemmer, egy londoni fogászati klinika fogorvosa szerint az ajánlásnak nemhogy haszna nincs, de kifejezetten káros. A savanyú vagy édes dolgok fogyasztása után ugyanis az íny lágyabbá válik, ha pedig ilyenkor fogat mosunk, azzal ártunk neki. Az is egy tévhit, hogy az a jó fogmosás, ami jó sokáig tart. A szakemberek szerint fogaink két perc alatt megtisztíthatók, a további dörzsölés azonban elkoptathatja a fogakat és az ínyt is.

A szemüveg viselése rontja a látást?

Az idősebb emberek között egyre többet találunk, akiknek szemüveget kell hordaniuk az olvasáshoz. Sokak szerint ezek viselésétől azonban ellustul a szem, és a szemüveg levétele után rosszabbul látunk, mint feltétele előtt láttunk. A szakemberek szerint azonban mindössze arról van szó, hogy a szemüveg tökéletesíti a fókuszálást, és amikor letesszük az eszközt, elveszítjük ezt a mankót.

A folyamatos fejfájás agydaganatra utalhat?

Általános tévhit, hogy akinek sokat fáj a feje, annak agydaganata lehet. Az agydaganat valóban kiválthat fejfájást, ám a tumor nem csak ezt az egy tünetet produkálja. Akinek daganattól kell tartania, annál a többi mellett szédülés, látászavar vagy hallucináció is fellép.

A masszázs áttéteket okozhat a rákos betegeknél?

Sok daganatos beteg gondolja azt, hogy nem szabad masszíroztatnia magát, mert az segíti a káros sejtek osztódását és szétáramlását a szervezetben, így hozzájárul az áttétek kialakulásához. Minderre egyelőre nincs tudományos magyarázat, a masszázs rákos betegekre gyakorolt jótékony hatását azonban már több kísérlet is bizonyította.A túlsúlyos embernek lassabb az emésztése?

Az elhízott vagy túlsúlyos emberek súlyukat gyakran indokolják a lassú emésztésükkel, azzal, hogy szervezetük lassabban égeti el a zsírokat. Ennek azonban az ellenkezőjére is van számos példa, a vékony emberek között is találunk olyanokat, akik lassan emésztik meg az ételt, míg a kövérek között is vannak olyanok, akiknek gyors a metabolizmusuk. Sőt, mivel a kövéreknek sokkal nagyobb testet kell cipelniük, nagyobb szerveket kell működtetniük, ez több energiát emészt fel. Épp ezért testük gyorsabban bontja le a tápanyagokat. Gyakori, hogy ha egy elhízott ember fogyókúrába kezd, ez a hatás megszűnik, így anyagcseréje lelassul.

A tüdőrák a dohányosok betegsége?

Manapság ez sem jelenthető ki egyértelműen, hiszen például a passzív dohányosokat - olyan embereket, akik maguk nem cigarettáznak, de együtt élnek egy dohányossal - sokkal jobban veszélyezteti a betegség, mint a dohányzókat.

Ha jobban érzem magam, leállhatok az antibiotikumok szedésével?

Gyakran fordul elő a betegekkel, hogy leállnak a gyógyszerek, még az antibiotikumok szedésével, ha elkezdtek kilábalni a betegségből. Csakhogy ezzel igen sokat ártanak maguknak. A baktériumok kipusztításához ugyanis akkora adag gyógyszerre van szükség, amennyit az orvos felírt. Ha elkezdjük a baciluspusztító készítmény szedését, de nem fejezzük be, azzal csak azt érjük el, hogy a kórokozók találkoznak a szerrel, de nem pusztulnak el tőle. Eközben kialakul bennük az ellenállás az antibiotikummal szemben, így a gyógyszernek a legközelebbi szedésekor már nem semmilyen haszna nem lesz.

A napozókrémek megvédenek a bőrráktól?

Sokan gondolják, hogy a napozószerek használatával megelőzhetik a bőrrákot, így alkalmazásuk mellett bátran kifekszenek a napra abban a napszakban is, amikor ezt a szakemberek kifejezetten nem ajánlják, azaz délelőtt 11 és délután 3 óra között. Mindez azonban nem igaz, a naptej mindössze a leégéstől véd meg. A bőrrák kialakulásának kockázata függ a napon töltött órák számától, ezt pedig a naptejek sem tudják megakadályozni

Az 50 feletti férfiaknál a szex növeli az infarktus veszélyét?

Az tény, hogy szex közben megemelkedik a férfiak és természetesen a nők pulzusa, mindez pedig növeli a szívroham kockázatát. A növekedés azonban nagyjából olyan mértékű, mint ha hegyet másznánk. Ha valakinek nincs problémája a szívével, és a túrázás sem okoz gondot számára, annak a szextől sem kell félnie - mondják a szakemberek.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×