eur:
391.1
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A cukorbetegek nem jelentenek nagyobb veszélyt

Azok a cukorbetegek, akik inzulinnal kezelik a magas vércukorszintjüket, nagyobb eséllyel okoznak balesetet az utakon - legalábbis egy régi feltevés szerint. Brit kutatók most bebizonyították, hogy ez egyáltalán nem igaz.

A brit hatóságok szerint a cukorbetegségben szenvedő vezetők nagyobb veszélyt jelentenek az utakon, mert például könnyebben elájulhatnak a volánnál, mint az egészséges emberek. Éppen ezért Nagy-Britanniában a diabéteszeseknek tájékoztatniuk kell betegségükről a jogosítványokat kiadó hatóságot, és így szigorúbb tesztek alá vetik őket a vizsgákon.

Brit kutatók azonban megcáfolták ezt a tételt, és úgy vélik: igazságtalan szigorúbb vizsgafeltételek elé állítani a cukorbetegeket, mert nem okoznak több balesetet az utakon, mint egészséges sofőrtársaik, sőt biztonságosabban vezetnek.

A plymouthi egyetem kutatói egy angol közlekedési adatbázis alapján kiderítették, hogy a cukorbetegségüket inzulinnal kezelők 100 ezer balesetből csak 957-et okoznak, míg az egészséges vezetők 1469-et.

A szakértők szerint az eredmény alapján újra kéne fogalmazni a szabályokat, mivel a cukorbetegségben szenvedők kirekesztődnek sok állásból - nem lehetnek például busz- vagy teherautóvezetők.

Ugyanakkor azt javasolják, hogy a frissen diagnosztizál cukorbetegek, akik csak nemrég kezdték el használni az inzulint, rövid ideig még ne vezessenek, mert még nehezen fedezik fel magukon a betegség tüneteit. Õk valóban nagyobb eséllyel okozhatnak balesetet az utakon - vélik a kutatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×