eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szeretik-e a feministák a Szex és New York-ot?

Sokaknak a Szex és New York a barátság és a szexuális szabadság jele, másoknak viszont az orgia általánossá tétele és egy evidenciagyűjtemény az életről. Sokak szerint a feministáknak vagy a feministákról készült a sorozat, amelynek hamarosan az egész estés filmváltozata kerül a moziba. De vajon mit gondolnak a műről a feministák?

A történet első látásra a barátságról szól. Egy fiatal újságírónő írja meg élményeit, amelyeket férfiakkal folytatott viszonyaiból, illetve barátnőivel átélt élményeiből merít.

Az eredeti sorozat 94 félórás epizódból áll. A nőkről és főleg nőknek készült ciklus írói és a rendezők ennek ellenére egyaránt férfiak. Négy különböző női karaktert ismerhetünk meg belőle, akik azonban mindannyian határozottak, magabiztosak, élvezik az életet, szeretik a partikat.

Egyaránt megismerhetjük a naiv, romantikus hercegnőt, akinek a megfelelő házastársra van szüksége a boldog élethez, a kötöttségeket nem kedvelő PR-menedzsert, aki sokkal inkább a szexet keresi, mint a szerelmet, a magasan képzett jogásznőt, aki az életben is szeret mindent az élére állítani, és mindezek keverékét, a főszereplő Carrie Bradshaw-t. És mi másról beszélgetne folyton a négy lány, mint a férfiakról?

A sorozat, amely már számos díjat zsebelt be, valójában egy tündérmese - állítják a Manchester Metropolitan University kutatói. A főszereplő ugyanis a tökéletes társat keresi. Ráadásul éveken át kutatja, miközben élete párja, Mr. Big már a legelső részben felbukkan.

A kapcsolat azonban problematikus, a férfi ugyanis arrogáns, egocentrikus, és nem képes meglátni a valódi értéket, még akkor sem, ha az orra előtt áll. Valójában egy macho, aki önmagában testesíti meg a férfiak szimbólumát a sorozatban.

A sorozat pedig pontosan úgy végződik, ahogy minden romantikus regény vagy film: a szerelmesesek végül egymáséi lesznek. És bár a folytatást egyelőre nem láttuk, valószínűsíthető, hogy együtt a hagyományos szerepekben élik tovább életüket, és az vár rájuk, ami a tradíciókból következik: házasság, gyerekek.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, a sorozat már nagyon távol áll a feminizmus szellemiségétől. Csak gazdag, iskolázott, fehérbőrű nők szerepelnek benne, akik, bár élvezik az életüket, végső soron abban a szerepben kötnek ki, ahol szinte mindenki. Egyesek számára az sem érthető, hogy a program miért csapott át néha egy cipő- és ruhabemutatóba.

Kétségtelen azonban, hogy a sorozat bemutatott olyan problémákat is, amelyekkel gyakran találhatják szembe magukat a nők. Betegség, terméketlenség, öregedés, a gyermek egyedül nevelése, nemi megkülönböztetés, válás. Vannak, akik szerint a szexuális témák, valamint a mód, ahogyan a szexről beszélnek a főszereplőnők, forradalmian új. Ugyanakkor sokat lehet tanulni a sorozatból a nők közötti barátságról is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×