eur:
394.24
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Shakespeare, a király, Plath, az énekesnő - szomorú bizonyítvány a műveletlenségről

A britek harmada nem tudja, hogy William Shakespeare színdarabokat írt - azt hiszik legnagyobb drámaírójukról, hogy Anglia királya volt.

Szomorú képet fest egy friss kutatás a britek műveltségéről: a megkérdezettek 25 százaléka nem tudja, hogy John Keats költő volt, híres ódáiról egyesek egyenesen azt gondolják, hogy azoknak Robbie Williams a szerzője.

Mások Sylvia Plath-ról azt hiszik, hogy a Black Eyed Peas énekesnője, és a megkérdezetteknek csupán az egyharmada tudta megmondani, hogy Milne írta a Micimackót.

A háromezer ember megkérdezésével készített felmérésből az is kiderült, hogy a britek kétharmadának fogalma sincs arról: Oscar Wilde a szerzője a Bunbury, avagy a határozott lét fontossága című darabnak.

A megkérdezettek 70 százaléka soha nem írt szerelmes verset a kedvesének, bár kétharmaduk szeretne ilyen művet kapni.

A jó hír az, hogy a britek 61 százaléka szeretné, ha a költészet szerepet játszana az életében, és elismerik azt is, hogy a költészet fontos - magyarázta Andrew Motion koszorús költő, aki ugyanakkor elkeserítőnek nevezte a felmérés eredményét.

A helyzet megváltoztatása érdekében az egyik brit hajózási társaság hétnapos tengeri nyaralást ajánlott fel a legjobb vers szerzőjének - a pályaműveket Motion fogja elbírálni.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×