eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Meg lehet-e enni a szavazócédulát?

Szabad-e elvinni, illetve megenni a szavazócédulát - ez a furcsa kérdés merült fel a vasárnapi oroszországi elnökválasztás kapcsán, s már a decemberi parlamenti választáson is.

Vasárnap az Irkutszki területen, Selohovban egy asszony el akarta vinni a céduláját, s amikor meg akarták ezt akadályozni a választási bizottság tagjai, gyorsan eltépte a papírt és a felét lenyelte. A választási bizottság elnöke annyira meghökkent, hogy nem is tudta minősíteni az állampolgár eljárását, csak annyit mondott, hogy az illető nem tűnt zavartnak.

A cédulákat első sorban azok akarják elvinni, akik nem lelkesednek a rendszer iránt, netán gyanakszanak arra, hogy esetleg meghamisíthatják a választási eredményeket. Az illetékesek szerint általában választóhelyiségenként 2-3 cédula vész el ilyen módon.

A Moszkovszkij Komszomolec kérdésére Szijabsak Sapijev, a Központi Választási Bizottság tagja elmondta: a választási törvény nem rendelkezik arról, hogy nem lehet hazavinni a szavazócédulát, de a költségvetési eszközök felhasználásával készült nyomtatvány kizárólag a szavazás céljára használható fel, és elvitele esetén vissza is élhetnek vele.

Vagyis a szavazócédula elvitele a helyi választási bizottság nagyvonalúságától, és/vagy a választópolgár kitartásától függ - mondta a bizottsági tag.

A lap hozzátette: szakértők normálisnak tartják 2-3 cédula eltűnését szavazóhelyiségenként, tekintve a szavazóhelyiségek nagy számát azonban már átlagosan két cédula elvitele is több százezer szavazat kiesését jelenti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×