eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Rockerek és rapperek a katonák ellen

Kirgiz jogvédők jelentősebb összeget ajánlottak fel egy dalszerző verseny győztesének, aki a legjobb szerzeményt szállítja az országban lévő amerikai légitámaszpont elleni tiltakozáshoz.

A katonai bázis elleni tiltakozást vezető civil szervezet vezetője elmondta: a legjobb dal szerzője elő is adhatja szerzeményét a kirgiz fővárosban lévő amerikai nagykövetség előtti tüntetésen.

"A versenyre rockerek és rapperek jelentkezhetnek, a díjak 200 és 1000 dollár (34-171 ezer forint) között vannak" - közölte Igor Trofimov, aki nem szólt arról, hogy ki támogatja a kezdeményezésüket.

Az amerikai légitámaszpontot 2001-ben hozták létre a közép-ázsiai köztársaságban az afganisztáni hadműveletek támogatására. A bázis létfontosságú az amerikaiak térségbeli jelenléte szempontjából, de több kirgiz civil szervezet annak bezárását kezdeményezte a biskeki kormánynál.

Noha kevesen hallatják a hangjukat, sok kirgiz osztja az aktivisták véleményét, mióta 2006-ban az amerikai légierő egy katonája agyonlőtt egy kirgiz állampolgárt a támaszponton.

A kirgiz kormány eddig mindig elutasította, hogy fellépjen a bázis bezárása érdekében, és annak fontosságát hangoztatta. Az egykori szovjet tagköztársaságban egyébként az orosz hadsereg is rendelkezik támaszponttal.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×