eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Fia fogának köszönheti a látását

Ismét lát egy két évvel ezelőtt megvakult ír férfi, miután az orvosok a fia fogát ültették a szemüregébe.

Az Írország nyugati részén élő 57 éves Bob McNichol 2005 novemberében vesztette el a látását, amikor egy újrahasznosító üzemben a szemébe fröccsent a forró, folyékony alumínium.

A férfi azt hitte, hogy hátralévő életében már nem tér vissza a látása, de hallott egy különleges műtéti eljárásról, amelyet egy angliai szemklinikán végeznek. A hatvanas években Olszországban kikísérletezett módszer lényege, hogy egy mesterséges szaruhártyát ültetnek be a páciens szemébe, annak támaszát pedig a beteg fogából és az állkapocscsont egy darabjából faragják ki.

Bob McNichol esetében fia, a 23 éves Robert egyik fogát és állkapcsának egy darabját használták fel az orvosok. A férfi jobb szemüregét - amely a baleset során roncsolódott - helyreállították, ebbe helyezték el a fog egy darabját, a fogba fúrt lyukba került a szaruhártya.

Az első operáció tíz, a második öt órán keresztül tartott, és sikeresnek mondható, mivel a férfi már képes a környezetében lévő tárgyakat észrevenni, vagyis segítség nélkül boldogul, sőt, még tévézni is tud.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×