eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az antidepresszánsok semmit sem érnek?

Egy brit kutatás szerint a világszerte milliók által szedett antidepresszánsok semmivel sem hatásosabbak, mint a placebó.

A gyógyszerpiac legkelendőbb termékeiként számon tartott boldogságtabletták, az antidepresszánsokról egy nemrég készült brit klinikai vizsgálat azt állapította meg, hogy nincs érzékelhető hatásuk, azaz nem működnek.

Mindez igaz az olyan népszerű tablettákra is, mint a Prozac vagy a Seroxat. A megállapítás szinte sokkolta a pszichiátriai szakmát és a pácienseket egyaránt.

Nagy-Britanniában 2006-ban majdnem 300 millió fontot (több mint 100 milliárd forint) költöttek az emberek antidepresszánsokra. Az adatok alapján a szigetországban az emberek 20 százaléka szenved a depresszió valamilyen formájától.

A brit kormány a sajtóhírek szerint a kutatás publikálásával egy időben bejelent egy programot, amelynek során 3.600 szakember képzéséhez járul hozzá. Minderre évente mintegy 30 millió fontot, azaz 10 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek majd.

A brit University of Hull pszichológia tanszékének munkatársa, Irving Kirsch összegyűjtötte mindazokat a kutatási eredményeket, amelyek eddig készültek az antidepresszánsokkal kapcsolatban, amelyet a 60 milliós lakosú szigetországban évente 16 millió alkalommal írnak fel az orvosok pácienseiknek.

Elképzelhető azonban, hogy a hatástalannak bizonyult medicinák csak a gyógyszergyárak túlzásokba hajló ismertetéseiknek köszönhetik népszerűségüket.

Arra már több, betegekkel foglalkozó jótékonysági szervezet felhívta a figyelmet, hogy a mentális betegségekben szenvedők számára valószínűleg túlzott mennyiségben írják fel az orvosok a medicinákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×