eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A só miatt hízunk el?

A sós rágcsálnivalókat és sós ételeket kedvelő gyerekek gyakran nyúlnak a kalóriadús cukros üdítők után, ezért esetükben a sófogyasztás visszaszorításával sikeresen lehet küzdeni a fölösleges kilók ellen - állapította meg egy brit tanulmány.

A brit kutatók által publikált tanulmány az első olyan, amely gyermekek esetében vizsgálta a magas sófogyasztás elhízásban játszott szerepét. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a túl sós ételek miatt megszomjazó felnőttek több cukros üdítőt isznak, és a csökkent sótartalmú étrend következtében a kalóriadús italok fogyasztása is csökkent.

A só "az elhízás betegség egyik rejtett faktora" - hangsúlyozták az Amerikai Szívgyógyász Társaság Hypertension című online folyóiratában megjelent dolgozat szerzői, akik a londoni St. George Egyetem kutatócsoportjában dolgoztak.

Megállapításuk szerint a só 80 százalékban a készételekből és a rágcsálnivalókból kerül az emberek szervezetébe, azaz nem arról van szó, hogy az otthon elkészített ételek túl sósak.

A brit kutatók arra is rávilágítottak, hogy a kevesebb só - kevesebb kalóriadús üdítő összefüggés orvosi szempontból azért is üdvös lehet, mert a sótlanabb étrend következtében a vérnyomás is csökken. Márpedig bizonyított tény, hogy a magas vérnyomás növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A feldolgozott élelmiszerek sótartalmát fokozatosan kell csökkenteni, így aztán az emberek nem is veszik majd észre, hiszen a 10-20 százalékos sócsökkentés még nem fog feltűnni - javasolta a kutatás egyik vezetője.

Ha a brit gyerekek naponta csupán fél teáskanálnyi sót fogyasztanak (ami a jelenlegi átlagos adagjuk fele), az heti fél literrel kevesebb cukrozott üdítő elkortyolgatásához vezet - állapította meg a tanulmány, amely egy 1997-ben végzett felmérés adataiból indult ki. Akkor közel 1700 4-18 éves brit gyerek étkezési szokásait rögzítették egy héten át.

Nagy-Britanniában 1996-ban kormánykampány indult a sófogyasztás csökkentésére, és a kutatók szerint ez mára meg is hozta gyümölcsét: kevesebb sót esznek az angolok.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×