eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Valószínűleg a legendás barlangot találták meg Rómában

Olasz archeológusok azt állítják, hogy megtalálták azt a barlangot, ahol a legenda szerint Róma alapítóit, Romolust és Remust szoptatta a nőstényfarkas.

A kagylókkal és mozaikokkal díszített földalatti üreg Augustus császár Palatinus-dombon lévő palotájának közelében van. A régészek szerint ez a régóta keresett, az ókori forrásokban Lupercale néven említett szent hely.

A felfedezést bemutató olasz kultuszminiszter, Francesco Rutelli úgy fogalmazott: "Joggal feltételezhető, hogy ez a hely szemtanúja Róma mítoszának, ez az a legendás barlang, ahol a nőstényfarkas táplálta Romolust és Remust, megmentve őket a haláltól".

A 16 méter mély barlangot az Augustus-palota állagmegóvási munkái közben fedezték fel. A szakemberek egy szondával térképezték fel a belső teret - amelynek közepén egy fehér sas van -, amely a jelek szerint épen megőrződött.

A mítosz szerint Mars isten fiait, Romolust és Remust a Tiberis folyó partján magukra hagyták, ahol egy nőstény farkas megtalálta és tejével táplálta őket. A testvérek közösen megalapították Rómát, ám később összevesztek, és Romolus megölte Remust.

A Lupercale - amelynek neve a farkast jelentő latin lupusból ered - az ókori rómaiak számára szent helynek számított.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×