eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új módszer a felvilágosításra - rapsztárok lettek a tűzoltók - videóval

A rapet választották a felvilágosításra a svájci tűzoltók, hogy "elmagyarázzák" az embereknek, milyen számon értesíthetik őket, ha baj van. A videó felkerült a YouTube-ra is, és olyan népszerű lett, hogy azóta már remixei is készültek.

Fiatal svájci tűzoltók egy csoportja a jelek szerint a legbiztosabb megoldást választotta arra, hogy eloszlassa az emberek fejében uralkodó zűrzavart arról, milyen számot is kell hívniuk, ha tűz van.

Tavaly decemberben ugyanis az alpesi országban négy számjegyűre változtatták a segélyhívó telefonok számát; valamennyi 18-cal kezdődik - a tűzoltóságé azonban maradt a 118.

A felvételen - amelyet meghallgathat, ha ide kattint - négy tűzoltóbrigád tagjai táncolják, rappelik és mutogatják el, milyen számon, és milyen esetekben kell őket értesíteni.

A figyelemfelhívásra azért volt szükség, mert a tűzoltók szerint a kormányzat és a telefontársaságok kevés erőfeszítést tettek a közvélemény felvilágosítása érdekében. Ráadásul, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a határ túloldalán, Franciaországban is 118 a tűzoltók telefonszáma.

A zavarodott lakosok naponta legalább húszszor hívták a tűzoltókat - csak amiatt, hogy megkérdezzék más segélyvonalak számát. Emiatt azonban a vonalak túlterheltek voltak, és félő volt, hogy egy súlyos tűzesetet nem tud majd valaki jelenteni.

Ezért találta ki az ötletadó öt fiatal tűzoltó, hogy elrappelik a tűzoltóság, valamint a rendőrség - 117 - és a mentők - 144 - telefonszámát. "Azért választották a rapet, mert azt mondani kell, és nem énekelni - márpedig ők nem énekesek, hanem tűzoltók" - magyarázta a választást a genfi tűzoltóparancsnok, Raymond Wicky altábornagy.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×