eur:
390.77
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Medián: a többség inkább vásárolna vasárnap

A megkérdezettek 37 százaléka ellenzi az üzletek, bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartását - olvasható a Medián legfrissebb felmérésében; a válaszadók 58 százaléka ugyanakkor nem értene egyet azzal, ha megtiltanák, hogy ekkor is nyitva tartsanak.

A Medián közvélemény-kutató cég szerint a véleményeket elsősorban a bevásárlási szokások alakítják; az emberek 83 százaléka ugyanis vasárnap is vesz valamit, egyhatoduk pedig általában ekkorra időzíti a nagyobb vásárlásokat.

Azok közül, akiknek a szokásait egyáltalán nem érintené a nyitva tartás megtiltása, a többség (73 százalék) egyetértene a korlátozással.

Az alkalmi vasárnapi vásárlók körében azonban már csak 27 százalék ez az arány, igaz, csaknem minden tizedik (8 százalék) válaszadó még azok közül is támogatja a vasárnapi zárva tartás kötelezővé tételét, akik egyébként éppen ekkor szokták bonyolítani a nagybevásárlást

Bár júliusban a Kereszténydemokrata Néppárt tett javaslatot a kereskedelmi törvény módosítására, a kezdeményezést kevesebben fogadják kedvezően az ellenzéki pártok táborában, mint a kormánypártokéban.

Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz hívei körében lényegesen nagyobb a fiatal korosztályok aránya, mint a kormánypártokéban, és az ő életvitelükbe sokkal inkább magától értetődően beletartozik a vasárnapi vásárlás, mint az idősebbekébe.

A Medián augusztus 3-a és 7-e között, 1200 ember megkérdezésével készítette felmérését.

Az Országos Választási Bizottság szerdai határozata értelmében lehet referendumot kiírni a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásának törvényi tiltásáról.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×