eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kihalófélben a gorillák

Nevetnek, ha csiklandozzák őket, sírnak, ha fáj valamijük. Képesek eszközöket készíteni, gondolkodnak a múltjukról és a jövőjükről is. Hamarosan azonban nem nagyon lesz miről gondolkodniuk, az állatvédők szerint ugyanis a gorillák nagy veszélyben vannak.

A nyugati síkvidéki gorilla is felkerült arra a listára, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség állított össze a kihalás szélére került állatokról és növényekről.

Az állatok száma ugyanis az elmúlt negyed században 60 százalékkal csökkent. Ezért míg korábban a veszélyeztetett fajok közé tartozott, jelenleg már a súlyosan veszélyeztetett fajok között van.

Létszámuk csökkenéséhez az Ebola vírus terjedése is hozzájárult, emellett a vadászok is tizedelték őket és élőhelyük is beszűkült az erdőirtások következtében.

A természetvédők attól félnek, hogy számuk olyan szintre csökken, amelyen a faj a természetes szaporodással már nem tudja fenntartani magát.

A nyugati síkvidéki gorilla nem az egyetlen az emberszabású majmok közül, amely a veszélyeztetett fajok közé sorolható. A listára idén két orángutánfajta is felkerült.

A szakértők figyelmeztetnek: a világon jelenleg olyan kevés emberszabású majom él, hogy két vagy három futballpályán elférnének.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×