eur:
390.27
usd:
365.31
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Unalom helyett empátiáról árulkodik az ásítás

A "fertőző" ásítás nem az unalom, hanem a fejlett szociális empátia jele - állítják brit kutatók. Bár sok faj egyedei ásítanak, csak néhány ember és talán legközelebbi rokonaink találják az ásítást "fertőzőnek".

A "fertőző" ásítás nagyon érdekes jelenség; egyeseknek nem kell látniuk sem, hogy valaki ásít, elég, ha olvasnak róla, vagy rágondolnak, és maguk is ásítozni kezdenek - állítja Catriona Morrison, a Leedsi Egyetem kutatója, aki szerint ez az empátia jele.

Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy az agynak ugyanaz a része felelős az ásításért, amelyik azt szabályozza, hogy mennyire figyelünk oda másokra, és mennyire vagyunk tekintettel rájuk.

Ezt erősítették meg a leedsi kutatók, akik pszichológus- és mérnökhallgatókkal végeztek kísérleteket. Beültették őket egy váróterembe, ahol az egyik kutató tíz percen belül tízszer ásított. A többi kutat pedig számolta, hogy a kísérleti alany hány ásítással "válaszol".

Ezután minden egyetemistát kifaggattak, hogy kiderítsék róluk, mennyire empatikusak. Kiderült, hogy az empátiateszten azok teljesítettek a legjobban, akik a leginkább megfertőződtek az ásítással is.

Talán nem meglepő, hogy a pszichológia szakosok jelentősen jobban teljesítettek az empátiateszten, és többet is ásítottak, mint a mérnökhallgatók.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×