eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kihalnak a férfiak a környezetszennyezés miatt?

Kétszer annyi lány születik az északi sarkvidéken, mint fiú. Az ok: a környezetszennyezés - kongatták meg kutatók a vészharangot, akik arra is figyelmeztetnek: Oroszország északi területein a fiúk jelentős része betegen vagy kis súllyal születik.

A skandináv kutatók feltételezése szerint a helyzet hasonló Grönlandon és Kanadában is. A legnagyobb veszélyben az inuitok vannak, a szennyező anyagok ugyanis felhalmozódnak a fókák és a bálnák zsírjában, márpedig ez a két állatfaj az inuitok hagyományos tápláléka.

A kutatások eredményéről egy grönlandi szimpóziumon számoltak be. A skandináv kutatók az Oroszország északi-sarkvidéki részén: a Kola-félszigeten, Tajmirban, Csukotkán, a Pecsora folyó medencéjében élő anyákat és gyermekeiket vizsgálták meg.

Elemezték, hogy mekkora a szervezetükben a polklórozott bifenilek (PCB) mennyisége - ezek az anyagok köztudottan rákot okoznak az állatokban, és hatással vannak az emberek idegrendszerére, valamint szaporodási és immunrendszerére.

Csukotkán a legriasztóbb a helyzet

"A legriasztóbb a helyzet Csukotka autonóm területen, ahol az anyák szervezetében egy liter vérben átlagosan legalább 2-4 mikrogramm PCB-t találtunk. Itt átlagosan két lány jut minden fiúgyermekre" - hangsúlyozta Lars-Otto Reiersen, az északi-sarkkört kutató program vezetője.

Hasonlóan riasztó volt a helyzet az észak-olaszországi Sevesóban 1976 után; a városban robbanás történt egy vegyi üzemben, a baleset következtében a helybéliek dioxinnal fertőződtek.

Felborítják a hormonháztartást

A PCB szintje tízszer magasabb Grönland bizonyos területein, mint Oroszországban. A szennyeződést ugyanis észak felé viszi a szél és az óceáni áramlatok, a veszélyes anyagok pedig bekerülnek a táplálékláncba. A szennyező anyagok között vannak endokrin diszruptorok is, amelyek felborítják a hormonháztartást.

Grönlandnak vannak részei, ahol az inuit családokban kizárólag lányok születnek. Itt az őslakosok kizárólag a hagyományos ételeket - fókát és bálnát - fogyasztanak, a helyzet pedig kritikus, és a közösségek túlélését veszélyezteti.

A kutatók ezért arra figyelmeztetik az állapotos asszonyokat, hogy lehetőleg kerüljék a fóka- és bálnahúst, még akkor is, ha Grönlandon is egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, amelyet az újfajta étrend - a sült krumpli és a cola - egyre nagyobb népszerűsége okoz.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×