eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Exhumálták a királynőt, hogy kiderítsék a nagy titkot

Egy viking királynő sírját exhumálták Norvégiában, hogy kiderítsék: a vele együtt eltemetett másik asszonyt vajon rituálisan feláldozták-e, hogy a túlvilágon is szolgálja úrnőjét, vagy a rokona volt. A két asszonyt 834-ben temették el.

A 22 méter hosszú viking hajót és a királynő sírját még 1904-ben fedezték fel; a lelet a 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációja volt. A hajót, amelyet osebergi leletként ismernek, Oslóban kiállították, a csontvázakat azonban 1948-ban ismét eltemették, és azóta sem bolygatták.

Az oslói Kultúrtörténeti Múzeum kutatói most DNS-vizsgálattal akarják kideríteni, hogy ki volt a két asszony; a királynő és a lánya, akikkel ugyanaz a betegség végzett 1200 éve, vagy a királynő és szolgálója, aki rituálisan feláldoztak, hogy a Valhallában is szolgálja az úrnőjét.

A múzeum igazgatója, Egil Mikkelsen ez utóbbira voksol. Szerinte valószínűbb, hogy a szolgálót feláldozták, talán elvágták a torkát. Emlékeztetett arra, hogy egy Dániában talált viking sírban egy idős és egy fiatal férfi maradványait találták meg, és előbbi lefejezték.

A csontok vegyi elemzése azt is kiderítheti, mit ettek annak idején. A viking időkben a húst kevesen engedhették meg maguknak, a szegények elsősorban halat fogyasztottak. "Ha anyáról és lányáról van szó, akkor nyilván ugyanazt ették. Ha az egyikük szolgáló volt, akkor másféle élelem nyomait találjuk meg a csontjaiban" - emlékeztetett Mikkelsen.

Az elemzések elvégzése akár egy évig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×