eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bezár a spermabank, mert nincs elég "minőségi alapanyag"

Reményük sem marad a mesterséges megtermékenyítésre váró pároknak Sanghajban. Kína pénzügyi központjában ugyanis egyetlen spermabank működik, de 2009-ig az sem fogad új ügyfeleket - mert nincs elég "minőségi alapanyag".

A Rencsi Kórházhoz tartozó sanghaji spermabank az egyetlen ilyen intézmény a közel 15 milliós nagyvárosban. Eddig több mint 500 pár jelentkezett be mesterséges megtermékenyítésre - és új jelentkezőket már nem is tudnak fogadni 2009-ig - jelentette be a spermabank.

Az ok: nincsen elég "minőségi sperma". A hiány azért keletkezett, mert a spermabank minőségi szabványai igen szigorúak. Emiatt az ötezer adományozó - 90 százalékban egyetemista - közül mindössze 700 volt képes megfelelő anyagot adni 2003 óta.

A spermadonoroknak 18 orvosi vizsgálaton kell átesniük, s ehhez tízszer kell elmenniük a kórházba. "A minőségi előírások nagyon szigorúak. Milliliterenként például 60 millió életképes spermiumot kell tartalmaznia, miközben az átlag 40 millió" - hangsúlyozta a spermabank igazgatója, Li Cseng, aki hozzátette, hogy a donornak természetesen egészségesnek kell lennie, és nem lehet semmilyen fertőző betegsége.

Az önkéntesek tíz százalékának azonban van valamilyen betegsége, például gyulladás, míg 1-2 százalékuk egyenesen komoly egészségügyi problémával küzd.

Az igazgató szerint az egészségtelen életmód és a stressz miatt lesz rossz minőségű valakinek a spermája. "Az emberek túl sokat esznek, és túl keveset mozognak, ráadásul dohányoznak, isznak és keveset alszanak" - tette hozzá Li.

A bank jelenleg tízezer adag spermát tárol, minden egyes terápiához kettőt használnak fel. A tartalékból látják el azonban a környező kórházakat is.

Sanghajban hárommillió, gyermekvállalásra alkalmas korú pár él, s becslések szerint a 10 százalékuk meddő; az esetek 30-50 százalékában a férfi miatt. Utóbbi párok tíz százalékának van szüksége spermára.

Kínában szigorú családtervezési törvény érvényes, amelynek értelmében egy házaspárnak általában csak egy gyermeke lehet - kivételt az etnikai kisebbségek és a falusi családok élveznek. A népesség gyors öregedése miatt azonban egyre többen követelik a törvény felülvizsgálatát.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×