eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A férfiak nagy részénél túl későn ismerik fel a prosztatarákot

Magyarországon a férfiak körében a 3. leggyakoribb halálok a prosztatarák, amit 80 százalékban még mindig későn ismernek fel az orvosok - figyelmeztet a Magyar Urológusok Társasága az Európai Prosztata-tudatosság Napja alkalmából.

Tenke Péter országos szakfelügyelő főorvos, az Európai Urológus Társaság magyarországi szakreferense elmondta: ha a férfiak 50 éves koruk felett évente részt vennének egy egyszerű szűrővizsgálaton, akkor jelentősen csökkenne a prosztatarák miatti halálozás.

Jelenleg azonban Magyarországon a prosztatarákosok 80 százaléka csak akkor fordul orvoshoz, amikor gyógyító beavatkozásra már nincs mód. Az arány a fejlett országokban éppen fordított, ott a betegek 80 százalékának van esélye a gyógyulásra.

A rendszeres szűréssel azonban jelentős eredményeket lehet elérni, hiszen ezt a betegségek már 80-90 százalékban tudják kimutatni a korai stádiumban, míg az emlőrák esetében a tesztek csak az esetek 60 százalékában diagnosztizálják a kezdeti stádiumban lévő daganatot.

Különösen azoknak kell óvatosnak lenniük, akiknek a családjában már előfordult a betegség.

A betegségnek nincsenek specifikus tünetei. A szűrés egy vérvizsgálatból áll, és ha ennek eredménye indokolja, akkor egy prosztatavizsgálattal folytatódik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×