eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Két év börtönt kaphat, aki telefonál vezetés közben

Két év börtönnel büntethetőek Nagy-Britanniában azok, akik vezetés közben telefonálnak, a GPS-szel babrálnak, MP3-at hallgatnak vagy sms-eznek. Az ügyészség emberélet veszélyeztetésével vádolhatja meg ugyanis őket.

Az ügyészség ezentúl szigorúbban lép fel azok ellen, akik bármilyen elektronikus eszközt használnak vezetés közben, ezzel ugyanis mások testi épségét veszélyeztetik.

Még rosszabbul járnak azok, akik balesetet is okoznak amiatt, mert valamilyen kütyü elvonta a figyelmüket. Azok például, akik halálos balesetet okoznak mobilozás közben, 14 évet is kaphatnak.

"Az embereket egyre jobban aggasztja, hogy sokan telefonálnak vezetés közben. Ha nyilvánvaló bizonyíték van arra, hogy ez okozta a balesetet, akkor a vétkes ezentúl nem figyelmetlen, hanem veszélyt okozó vezetés miatt kerül bíróság elé" - hangsúlyozta Ken Macdonald ügyészségi vezető.

Figyelmetlen vezetésért mindössze 2500 fontos (940 ezer forintos) büntetés, vagy közmunka jár. Általában azonban az autósok még ezt is megússzák, és csak a telefonálásért járó hatvan fontot (22600 forintos) csekket vagy a három büntetőpontot kapják meg.

Néhányan még a halálos baleset okozását is botrányosan olcsón ússzák meg. Egy 31 éves teherautó sofőr mindössze négy évet kapott, amiért telefonálás közben halálos balesetet okozott; az áldozat egy 23 éves nő volt.

A biztonságos vezetésért harcoló civil szervezet vezetője, Paul Smith attól tart, hogy a szigorításnak sem lesz kellő elrettentő ereje - minden attól függ majd, hogy a bíróság hogyan alkalmazza a jogszabályt, amely szeptember 24-én lép életbe.

A törvény szerint ugyanis a halálos balesetet okozó sofőrt emberöléssel vagy veszélyes vezetéssel is vádolhatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×