Az elmúlt 15-20 évben csökkent a vörös húsok fogyasztása Magyarországon - mondta az InfoRádiónak az Agrármarketing Centrum tanácsadója.
Tóth Gedeon közölte: ezekről a termékekről az utóbbi időben negatív információk terjedtek el, emellett a magyar húsipar jelentős importkihívással is küzd.
"Szükségét éreztük annak, hogy a hazai húsipar védelmében egy reklámkampányt indítsunk, amellyel meggyőzzük a fogyasztókat, hogy ezek a termékek biztonságosak, igen jó minőségűek, és a fogyasztásuk - természetesen egy bizonyos határig - kifejezetten egészséges" - jelentette ki a tanácsadó.
Tóth Gedeon hozzátette: a vörös húsok fogyasztása egyáltalán nem egészségtelen, emellett ezek a termékek kifejezetten ízletesek is, szükség van rájuk a változatos táplálkozásban.
Van helye az étrendben
A vörös húsoknak vannak olyan részei, amelyek magasabb zsírtartalmúak, elsősorban telített zsírokat tartalmaznak, ezek túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - mondta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus.
Szűcs Zsuzsannak kijelentette: a vörös húsok nem egyértelműn károsak, a soványabb részek fogyasztása pedig kifejezetten előnyös, hiszen sok vas van bennük.
A legfontosabb, hogy az emberek kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjenek, ebben pedig helye van az alacsonyabb zsírtartalmú vöröshús-részeknek zöldségekkel, gyümölcsökkel, fehér húsokkal, hallal, gabonafélékkel kiegészítve - tette hozzá a szakértő.
A dietetikus szerint nem túlzott a vörös húsokkal szemben megfogalmazott kritika, ennek célja az, hogy tudatosuljon az emberekben: a húsok minősége eltérő, ezzel pedig tisztában kell lenni az étrend összeállításakor.
Hanganyag: Herczeg Zsolt