eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megfejtették a világ egyik legnagyobb talányát

Egy brit kutató megfejtette a talányt, miért dörgölőznek a medvék a fához.

Azt korábban megfigyelték, hogy több állat is rendszeresen ugyanahhoz a fához dörzsöli a bundáját, azt azonban csak találgatni tudták, hogy mi ennek az oka.

Egyes kutatók feltételezték, hogy a dolognak a párzáshoz van köze; a hímek így "reklámozzák" magukat. Mások szerint az ok prózaibb: a medvék a parazitáktól próbálnak megszabadulni a dörzsölés által.

Az elméleteket nehéz volt bizonyítani, hiszen a medvék az emberek által ritkán lakott területen élnek. Owen Nevin, a Cumbriai Egyetem kutatója viszont két éven keresztül négy, infravörös fénnyel is működő digitális kamerával és műholdas adóvevővel figyelte a Brit-Kolumbiában élő barnamedvéket, és rájött a megoldásra.

Szerinte a barnamedvék azért dörgölőznek a fatörzsekhez, hogy elkerüljék a harcot a többi hímmel. Kutatásai eredményéről a jövő héten fog beszámolni a Brit Ökológiai Társaság éves konferenciáján, Glasgow-ban.

"A kifejlett hímek komoly, akár halálos sérüléseket okozhatnak egymásnak harc közben. Ha egyikük a fán hagyott szagmintából értesül egy rivális hím jelenlétéről, akkor azonnal tudja, hogy kemény harcra számíthat, mert ez a másik fickó területe. Vagyis eldöntheti, hogy visszavonuljon-e, vagy szembenézzen a kihívással" - magyarázta.

Nevin ugyanis azt tapasztalta, hogy leginkább a hímek dörgölőznek a fatörzsekhez, és a vizeletükkel is megjelölik a környéket, a fatörzset pedig összekarmolják és meg is harapdálják.

Kutatók azt is megfigyelték, hogy a medvék között bonyolult rituálé alakult ki, amelynek szintén a harc elkerülése a célja.

A barnamedve 700 kilósra is megnőhet. Az Egyesült Államokban és Kanadában a becslések szerint 15 ezer barnamedve él, Európában csak kis populációk találhatóak Skandináviában, Olaszországban és a Pireneusokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×