eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megérkezett Európába a gyilkos vírus

Immár Európában is megjelent az a trópusi vírus, amely nagyon komoly megbetegedéseket és széleskörű pánikot okozott több Indiai-óceáni szigeten. A sikungunyát Olaszországban, Ravenna mellett fedezték fel. A "meggörnyesztő láznak" már halálos áldozata is van.

Megjelent Európában a korábban elsősorban az Indiai-óceán szigetein honos sikungunya-láz. Az olasz fővárostól, Rómától északra fekvő Ravenna környékén július 4. és szeptember 3. között 151 esetet regisztráltak. Tizenegy embert kórházba kellett szállítani, ahol egyikük életét vesztette.

Ez az első eset, hogy a kontinensen megjelent a "meggörnyesztő láz", az európai hatóságok most attól tartanak, hogy a vírus elterjedhet az egész földrészen. A betegséget a Dél-Európában elterjedt (ám még Belgiumban is honos) Aedes albopictus nevű moszkitó terjeszti.

Az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ szerdán arra figyelmeztette az Emilia Romagna térségébe utazókat, hogy használjanak szúnyogriasztót és lehetőleg moszkitóháló alatt aludjanak. A várandós nőknek és a krónikus betegségben szenvedőknek pedig azt javasolta, hogy feltétlenül kérjenek orvosi tanácsot, mielőtt a térségbe látogatnak.

Indiából érkezett

"Ravenna tartományt olyan térségnek kell tekinteni, ahol terjed a sikungunya vírus" - közölte a központ. A vírust az első hírek szerint egy Indiából érkezett utazó hozta magával. A szubkontinensen csak tavaly 1,4 millió esetet jegyeztek fel.

A sikungunya 2005-ben és 2006-ban is pánikot okozott a francia fennhatóság alatt álló La Réunion szigetenm ahol 180 ezer embert (a lakosság egynegyedét) fertőzött meg. A betegségnek ott száz halálos áldozata volt. Mauritiuson, Madagaszkáron és a Seychelle-szigeteken is több ezer megbetegedésről számoltak be.Lakos András infektológus szakorvos korábban az InfoRádióban elmondta: a sikungunya vérzéses láz, amely egy hétig magas lázzal jár, és utána hónapokig tartó súlyos ízületi és izomfájdalmakat hagy maga után. A betegség neve szuahéli nyelven azt jelenti: meggörnyesztő láz.

A három-öt napig tartó betegségből pár hét alatt fel lehet épülni, ám a fertőzöttek mintegy 10 százalékánál megmaradnak a fájdalmak. Utóhatása, hogy legyengíti az immunrendszert, és ezzel utat nyit más betegségek előtt, ami általában az idős emberek esetében halálos kimenetelű is lehet.

Nincs gyógyszer ellene

A sikungunya ellen jelenleg nem lehet orvossággal védekezni és kezelni sem képes a tudomány. Egyedül az jelenthet megoldást, ha az ember megpróbálja elkerülni a moszkitócsípést.

A betegséget terjesztő szúnyog az újrafeldolgozásra szánt autógumikkal már korábban eljutott az Egyesült Államokba, ahol a déli államokból az autópályák mentén terjedt tovább. A tigrisszúnyog az autógumikkal eljutott Belgiumba és Olaszországba is, Rómában például már ez a leggyakoribb szúnyogfaj, amely ráadásul akár egy konzervdoboznyi esővízben is képes szaporodni.

Ugyanilyen módon a betegség eljuthat Magyarországra is - hangsúlyozta Lakos András infektológus szakorvos.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×