eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az év legbetegebb napja a mai

Népes társaságba tartozik, ha ma nem érzi jól magát, nagy-britanniai megfigyelések szerint ugyanis szeptember 6-án betegednek meg az emberek a legnagyobb valószínűséggel. Az okok Magyarországon is jelen vannak, idén különösen.

A kiugró megbetegedési adatokért szakemberek szerint elsősorban az iskolakezdés és a hűvösebbre forduló időjárás okolható.

A gyermekek az iskolákban eltöltött első napjaik alatt rengeteg kórokozót és fertőzést szednek össze, amit otthon átadnak a szüleiknek, akik a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyeken terjesztik a betegségeket.

A sok évre visszatekintő nagy-britanniai megfigyelések szerint szeptember 6-án jelentősen megemelkedik a megfázás, az influenza, a hasmenés, a gyomorfájás, sőt, a fejtetű elleni patikaszerek forgalma.

"Amikor a gyerekek visszatérnek az osztálytermek forgatagába, a kórokozók futótűzként terjednek közöttük" - fogalmazott a Lloydspharmacy nevű patikalánc főgyógyszerésze.

A megbetegedésekhez hozzájárul a hűvösebbre forduló időjárás is, ami ugyan szeptember elején Magyarországon ritkábban figyelhető meg, mint Nagy-Britanniában, idén azonban kifejezetten erős lehűléssel érkezett az ősz.

Erősíti az immunrendszert

Roger Henderson angol háziorvos ugyanakkor megnyugtatta a gyermekeik egészsége miatt aggódó szülőket, szerinte az iskolában összeszedett fertőzések megedzik a fiatalok immunrendszerét, amely sikeresebben szállhat szembe a jövőbeni betegségekkel.

A szakember tanácsként hozzátette: a gyerekeknek szövet helyett érdemes inkább papír zsebkendőt használniuk, amelyet az orrfújás után egyből dobjanak el. Meg kell őket tanítani arra is, hogy tegyék a szájuk elé a kezüket, ha tüsszentenek vagy köhögnek, és ugyanilyen fontos a kézmosás is, minden szünet után és evés előtt.

A komolyabb betegséget segít megelőzni, ha sok folyadékot isznak, és egyből szólnak a szüleiknek, ha például fáj a torkuk, mert ez könnyen kezelhető egy kanálnyi almaecettel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×