eur:
388.77
usd:
361.82
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tömeggyilkos az ember legjobb barátja

Súlyos veszélyt jelent a kutyasétáltatás a vadvilágra. Kiderült, hogy 41 százalékkal kevesebb madár él olyan helyeken, amerre rendszeresen járnak kutyák a gazdáik kíséretében.

Ausztrál kutatók azt vizsgálták meg, milyen hatással vannak a kutyák az őshonos madarakra. Két, Sydney közelében található erdős területen figyelték a madarakat; az egyik helyet rendszeresen használják kutyasétáltatásra, a másikról ki vannak tiltva a négylábúak.

Egy 250 méteres szakaszon először egy kutyát pórázon sétáltató embert küldtek végig, akit 20 másodperces különbséggel egy szakértő követett, aki megszámolta, hány madarat lát vagy hall. A kísérletet ezután megismételték egy sétáló emberrel, majd megszámolták a madarakat akkor is, amikor senki és semmi nem járt az úton.

A nemzetközi madárvédő szervezet munkatársai maguk is meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy a madarak összlétszáma átlagosan 41, a fajok száma pedig 35 százalékkal kevesebb volt a kutyasétáltatás miatt.

A kísérletek azt is kiderítették, hogy a madarak képtelenek hozzászokni a kutyákhoz; semmivel nem találtak több madarat ott, ahol rendszeresen járnak a négylábúak. Az emberek is zavarják a madarakat, de fele annyira sem, mint a kutyák.

A kutatók szerint a madarak elrepülnek, ha meglátják a kutyákat, mert potenciális ragadozónak tekintik. A kutatók most azt akarják kideríteni, milyen hosszú ideig maradnak távol a madarak attól a helytől, ahol kutyával találkoztak. De ennek különösebben nagy jelentősége nincs is, figyelmeztetett a kutatás végző madárvédelmi szervezet munkatársa. Ha ugyanis a madár éppen költ, vagy fiókákat nevel, elég rövid időre távol lennie ahhoz, hogy az utódok elpusztuljanak.

Ezért sürgetik, hogy a természetvédelmi területekről világszerte tiltsák ki a kutyákat.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×