eur:
388.75
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

"Tíz éve nem volt ilyen kevés kivégzés"

Tíz éve nem végeztek ki olyan kevés embert Kínában, mint az idén. A csökkenés annak köszönhető, hogy az új törvények értelmében minden egyes halálos ítéletet jóvá kell hagynia a legfelső bíróságnak.

Kínában nem hozzá nyilvánosságra, hogy hány embert végeztek ki az adott évben. A legfelső bíróság most is csak annyit közölt a sajtóval, hogy az idén a kivégzettek száma jelentősen csökkent, és kevesebb, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Becslések szerint Kínában több embert végeznek ki minden évben, mint a világ többi részén összesen. Az Amnesty International becslése szerint 2005-ben majdnem négyezer embert ítéltek halálra, és közülük 1770-et ki is végeztek.

Halálbüntetés jár olyan nem erőszakos bűncselekményekért is, mint az adócsalás és a sikkasztás, és ez a büntetése a gyilkosságnak, a szexuális erőszaknak, a rablásnak és a kábítószerrel való visszaélésnek.

A halálos ítéletet gyakran a vádlott vallomására alapozva hozzák meg, és előfordul, hogy a bírósági tárgyalás egyetlen napig tart csak. A halálbüntetés jóváhagyása január elseje óta a legfelső bíróság joga, azóta a testület alelnöke, Csiang Hszing-csang szerint a tárgyalások tisztességesebbek.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×