eur:
388.32
usd:
361.99
bux:
68994.64
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lassan gyilkol a pattogatott kukorica

Nem csupán a pattogatott kukoricát gyártó cégek alkalmazottait, hanem a fogyasztókat is veszélyeztetheti az a ritka tüdőbetegség, amelyet a mesterséges vaj-ízesítés okoz - figyelmeztetnek amerikai orvosok.

A köhögést és légzésakadozást okozó súlyos légzési nehézséget eddig csak munkásoknál fedezték fel, akik a mikrohullámú sütőben elkészíthető, vajas ízesítésű pattogatott kukoricát gyártó cégeknél dolgoznak. A kór azonban a fogyasztókat is veszélyezteti - figyelmeztette kollégái nevében is az amerikai illetékeseket egy denveri tüdőgyógyász.

A gyári munkásokon kívül eddig egy betegről tudnak, aki éveken keresztül naponta többször is készített otthon a mikrohullámú sütőben pattogatott kukoricát. Ugyan nem biztos, hogy a betegséget a pattogatott kukorica okozta, de más magyarázatot egyelőre nem találnak az orvosok.

A gyári munkások közül már több százan perelték be munkaadójukat a betegség miatt, amelyet a vajas ízesítést biztosító aroma egyik vegyi anyaga, a diacetyl okozott. A diacetyl alkalmazását ugyan az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) jóváhagyta, az aggodalmak miatt az egyik nagy amerikai pattogatott kukorica gyártó már bejelentette: más anyaggal fogja azt helyettesíteni.

Az úgynevezett "pattogatott-kukorica-munkástüdő" betegség akut légzési zavarokat okoz, és a hörgők megnagyobbodásához vezet; a beteg egyetlen esélye a szervátültetés. Az érintett gyárak eddig több mint 100 millió dollár kártérítést fizettek ki a beteg munkásoknak.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×